avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 647 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediul prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediul prenatal si postnatal

BUNA ZIUA
Cum se calculeaza corect concediul prenatal si postanatal? pe baza mediei ultimilor 6 salarii brute sau pe baza ultimilor 12 salarii brute anterioare primei zile de concediu maternal? pe internet gasesc mai multe variante, inainte de 01.04.2014 se calcula pe baza salariilor din ultimile 6 luni de dinaintea inceperii concediului, iar dupa 01.04.2014 pe baza salariilor din ultimile 12 luni. Cum e corect pana la urma? in ce lege se mentioneaza acest lucru? Multumesc
Cel mai recent răspuns: andreeadumitrascu24 , utilizator 16:13, 18 Martie 2015
1. - Modul de calcul al indemnizatiei pentru concedii medicale (inclusiv concediul de maternitate) il gasiti in OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate si in Normele de aplicare a OUG 158/2005
- Baza de calcul o constituie veniturile brute din cele 6 luni anterioare lunii invare intarti in concediu medical.


2. Indemnizatia pentru concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2415 x 35% = 845 lei
804 x 10,5% = 89 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 89 lei.
Acesti 89 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 84 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 89 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate

Indemnizatia pentru concediul de maternitate NU se impoziteaza, conform art. 42 din Codul Fiscal.
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).


Multumesc, asa am calculat si eu, nu stiam de cei 89 cand e fractiune de luna. Si angajatorul ce mai plateste, plateste si el 15.8% din salariul brut? Si acele concedii medicale unde le depune? Multumesc inca o data

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si post natal andreea2creazy andreea2creazy buna ziua as dori sa stiu cum se calculeaza concediul prenatal avand salariul brut munimulm pe economie eu am intrat in concediu din octombrie 2014 si am ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie anila28 anila28 Buna ziua,am nascut pe 27febr,din luna a5a am avut 120zile risc maternal,iar apoi am intrat in prenatal m-ar interesa sa stiu cum ies mai bine la bani,in ... (vezi toată discuția)
Cuantum concediu medical Morozan Maria Morozan Maria Buna ziua, in data de 06.04.2015 am nascut si am intrat in cele 126 zile de concediu. Am avut salariul brut pe cartea 2000 lei . Csuma trebuia sa incasez ca ... (vezi toată discuția)