Da, asa este cum stiti si Dumneavoastra. Acordul ambilor parinti trebuie sa existe, sub forma unei declaratii, din care trebuie sa reiasa identitatea minorului, unde, pe cat timp si cu cine (numele, calitatea insotitorului) va calatori. La notar trebuie sa se prezinte doar cei doi parinti care semneaza declaratia, dar trebuie sa cunoasca atat datele copilului monor, cat si ale dumneavoastra care il va insoti.
Acest tip de declaratie notariala este valabila atat in UE, cat si in alte state, mai putin in unele tari dincolo de Europa.
IMPORTANT: nu uitati sa faceti traducere legalizata (!!) de pe declaratia respectiva in limba tarii de destinatie. Daca exista si tari care vor fi tranzitate, atunci se recomanda sa existe traduceri si in acele limbi (limbile oficiale ale respectivelor state).
Trebuieste acordul oficializat al parintilor ,transpus printr-o declaratie notariala data de acestia,tradus/legalizat si in limba tarii unde va veti deplasa s si a tarilor prin care eventual veti trece si veti stationa.
In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
Politistii de frontiera permit iesirea din tara unui cetatean roman minor - numai daca este insotit de o persoana fizica majora - in urmatoarele cazuri:
-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de ambii parinti;
-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte;
Documente doveditoare ale decesului sunt:
-certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;
-hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
-comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.
Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, in conditiile legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.
-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila;
-este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat minorul (prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care cuprinde:
-acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective;
-statul (statele de destinatie);
-perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria;
-datele de identitate ale insotitorului respectiv;
-extrasul de cazier judiciar al insotitorului;
-documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane (poate avea calitatea de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane).
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se prezinta, in original si in fotocopie, Politiei de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care se efectueaza iesirea din tara.
Av. Ana Florea