Buna ziua!
Am un coleg a carui mama a murit la nasterea lui. Dupa aprox. 2 ani tatal s-a recasatorit. Acum a murit si mama care l-a crescut iar colegul meu a solicitat suma de bani prevazuta in CCM pentru astfel de situatii.
I s-a refuzat pe motiv ca decedata nu era mama biologica si numele ei nu apare in certificatul de nastere al angajatului. In certificatul de deces numele de familie coincide cu al angajatului.
Este corect?
Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale
Art. 126. - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, persoana care dovedeşte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.
............................................................................................................................................
Art. 127. - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
@freelis
Multumesc pt. update dar lucrurile nu se schimba, raman cum ziceam !
Legea 263/2010, art.125(1)
,, In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada. "
Nu este vorba despre ajutorul de deces acordat in baza legii , ci de cel acordat in baza ccm-ului.
@ James_Hetfield a scris : ... Dupa aprox. 2 ani tatal s-a recasatorit. Acum a murit si mama care l-a crescut iar colegul meu a solicitat suma de bani prevazuta in CCM pentru astfel de situatii...."
Ajutorul de deces
mihaicristi
Tata a lucrat la negru o perioada de un an si a murit din cauza unui accident de munca. Mama este casnica, iar eu sunt angajat de 3 saptamani la o firma,iar ... (vezi toată discuția)