avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1106 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de Reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de Reparatii

O Asociatie de Proprietari alimenteaza Fondul de Reparatii cu bani stransi cu aprobarea proprietarilor, cf cotei parte indivize a acestora.
Daca nu se consuma toti banii stransi, sau daca nu se mai realizeaza lucrarea respectiva, acesti bani trebuie returnati proprietarilor, sau se pot pastra in Fondul de Reparatii pentru alta lucrare, aprobata in Adunarea Generala?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 11:18, 21 Martie 2015
Legislatia actuala prevede expres ca fondurile de reparatii neconsumate nu se returneaza proprietarilor. Reamintesc cu acest prilej ca legislatia anterioara permitea acest lucru.

Asadar, sumele de bani raman in fondul de reparatii urmand a li se da o destinatie cu ocazia adunarii generale viitoare.
HG nr 1588/2007 art 24 (5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partiIor de constructii/instabatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituni si cheltuieli.
(6) Venitunile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea Si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 aIin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiiIor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditile Iegii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite Ia constituirea sau Ia completarea fondulul de rulment si nu pot fi folosite Ia plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de prcprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
Multumesc pentru raspuns.
Hg ul il am si l-am citit si eu, dar nu m-a lamurit in art. 24 al. 5 daca Fondul de Reparatii se returneaza proprietarilor sau nu.
Iar al. 6 se refera la Fondul Special si nu la Fondul de Reparatii.
De aceea am pus intrebarea aici, ca sa aflu un raspuns clar, sa stiu concret ce trebuie sa fac.
Multumesc.

Multumesc, domnule amvirdan.
O mica precizare as mai dori de la dvs: care este "legislatia in vigoare" despre care faceti vorbire? Legea 230? Care articol?
Sau alta lege?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
Adriantot, moderator
In Norme se spune"HG 1588/2007 Art. 23 (4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiiIe de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, Ia cererea proprietarului.
(5) Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partiIor de constructii/instabatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituni si cheltuieli."

Asadar, in cazul fondului de rulment se spune explicit ca se returneaza.

www.avocatnet.ro/content/for...

Personal, am mers pe linia restituirii fondului de reparatii ramas neconsumat iar noul proprietar sa-l puna imediat inapoi. Este o cutuma care a fost indusa de vechea legislatie care permitea asta. Atunci cand legile sunt cam neclare intervine codul de conduita interna personal si a colocatarilor.

Asadar, depinde de cei cu care aveti norocul sa va "insotiti" in condominiu !
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Multumesc, domnule amvirdan.
La mine nu este vorba despre faptul ca pleaca un proprietar si vine unul nou.
La mine este vorba despre proprietari care stau de-o viata in condominiu si nu au de gand sa plece, insa, vor sa li se restituie ce nu a fost consumat din suma stransa, recte pentru zugravit. Ce ma sfatuiti sa fac in acest caz?
Le restitui banii (cf carui articol din care lege?... :-/ ) or banii raman in fondul de reparatii urmand a li se da o noua destinatie cu ocazia adunarii generale viitoare?
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Fond de rulment Emoke Emoke A aparut legea desfintarii fond rulment? Asociatiile au dreptul s-a treaga fond rulment cat vre-au ele s-au sunt stabilite pe cap de familei? (vezi toată discuția)
Asociatia de proprietari luiza44 luiza44 buna seara, as avea si eu o intrebare!? Asociatia de proprietari ne baga la tabelul de plata in fiecare luna cate 5 lei fond de rulment si 5 lei fon de ... (vezi toată discuția)
Restituire fond de reparatii miha2766 miha2766 Buna ziua, Va rog sa imi spuneti daca la vanzarea unui apartament proprietarul care vinde este indreptatit sa i se restituie fondul de rulment si fondul de ... (vezi toată discuția)