avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

asociatia de proprietari

buna seara, as avea si eu o intrebare!? Asociatia de proprietari ne baga la tabelul de plata in fiecare luna cate 5 lei fond de rulment si 5 lei fon de reparatie / pentru fiecare apartament de pe scara , am o nedumerire -
Fondul de rulment nu este = fond de reparatie? adica nu e una si acelasi lucru sau sunt 2 lucruri diferite , eu asa stiam ,
As dori un raspuns exact si sigur din partea unui specialist, va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 02:08, 15 Ianuarie 2018
Sunt lucruri diferite.
Fondul de reparatii se strange pentru reparatii inerente sau mai complexe care sunt necesare intretinerii blocului.
Fondul de rulment este un fond pentru acoperirea platii facturilor curente. De regula se stabileste la valoarea contributiei lunii celei mai mari din an.
In cazul instrainarii imobilului fondul de rulment se restituie la cererea proprietarului, fondul de reparatii nu se restituie.
Fondul de rulment poate fi considerat un fond strans intr-un depozit la banca din care scoateti lunar o suma pentru a va achita unele cheltuieli curente dar pe care il reconstituiti lunar.

Articolul 45-Lega 230/2007
(3) Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari au obligatia sa aprobe si un fond de reparatii anual, necesar pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune. Comitetul executiv va pregati si va prezenta adunarii generale suma anuala necesara pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimenteaza in avans, in transe lunare egale, prevazute in lista de plata a cheltuielilor asociatiei de proprietari. Platile pentru repararea si imbunatatirea proprietatii comune se vor face din fondul de reparatii. Proprietarii membri ai asociatiei de proprietari pot aproba si alte fonduri cu caracter special.

Art. 24-HG1588/2007
(1)In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2)Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3)In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4)Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.
(5)Asociatia de proprietari va constitui un fond pentru repararea partilor de constructii/instalatii aflate in proprietate comuna, fond cu perioada de folosire limitata, care va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
(6)Veniturile obtinute de asociatia de proprietari din activitati economice sau din alte activitati desfasurate se constituie ca fond special si se vor utiliza in exclusivitate pentru imbunatatirea confortului si eficientei condominiului, pentru intretinerea si repararea proprietatii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. In aceste venituri se cuprind si cele obtinute din inchirierea unor spatii aflate in proprietate comuna indiviza, a spatiilor pentru instalarea de reclame si pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum si alte venituri obtinute din orice sursa, in conditiile legii. Aceste venituri se constituie ca surse proprii ale asociatiei de proprietari, nu se platesc proprietarilor, nu pot fi folosite la constituirea sau la completarea fondului de rulment si nu pot fi folosite la plata facturilor emise de furnizorii de servicii publice de utilitati. Acest fond va fi depus in contul asociatiei de proprietari si nu va putea fi folosit decat cu acordul adunarii generale a asociatiei de proprietari, in conformitate cu bugetul de venituri si cheltuieli.
fondul de rulment este o garantie pe care o depuneti si pe care o primiti inapoi atunci cand vindeti apartamentul.
Fondul de reparatii se foloseste pentru reparatii majore in bloc. Sumele ramase neconsumate la data cand se vinde apartamentul, nu se inapoiaza.
Ultima modificare: Duminică, 14 Ianuarie 2018
Dr.Virgil Dan Amza, Evaluator
Fondul de rulment este fondul constituit pentru achitarea facturilor emise de catre furnizorii/prestatorii de servicii care detin incheiat raport juridic cu asociatia de proprietari
Fondul de rulment se constituie la valoarea acoperirii costurilor cu intretinerea cea mai mare respectiv sezonul rece
Fondul de rulment se poate restitui deponentului in situatia transmiterii dreptului de proprietate asupra imobilului
Fondul de reparatii este fond distict constituit pentru asigurarea sumelor necesare repararii partii comune de constructii si de instalatii din imobilul de locuit in comun
Fondul de reparatii nu se restituie deponentului si ramane in gestiunea si administrarea asociatiei de proprietari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fondul de reparatii la bloc adidanni adidanni as dori sa știu care șunt prevederile legii cu privire la constituirea fondului de reparatii de catre asociatiile de proprietari. (vezi toată discuția)
Fond de rulment Emoke Emoke A aparut legea desfintarii fond rulment? Asociatiile au dreptul s-a treaga fond rulment cat vre-au ele s-au sunt stabilite pe cap de familei? (vezi toată discuția)
Refuz incasare plata cote intretinere catalinbaloescu catalinbaloescu as dori sa stiu daca este legal ca ,comitetul sa refuze incasarea cotelor de intretinere motivand ca nu sunt achitate la zii cotele aferente fondului de ... (vezi toată discuția)