avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Prins cu radarul
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Prins cu radarul

Buna ziua! Sambata seara, am mers in oras cu o viteza cu mult peste limita( in jur de 100), dar nu am vazut niciun echipaj radar din sens opus sau stationat. Circulam pe o strada principala in imediata vecinatate se afla o benzinarie in care am intrat si un baiat mi-a spus sa fug ca vine politia. Am incuiat masina si am fugit din benzinarie. Politia a intrebat de mine dupa care a plecat. Prima mentiune este ca nu au folosit girofarele sau sirena iar a doua este ca masina este in lesing pe firma. Astazi, la firma a venit un politist sa il avertizeze pe administrator ca masina respectiva a fost surprinsa cu radarul in oras cu viteza de 107km/h si soferul a fugit. Am inteles ca permisul se va retine soferului, adica mie pe un termen de 90 de zile fara drept de examen si ca va veni prin posta o foaie prin care administratorul trebuie sa declare cine a condus masina.
Acum, m-am mai interesat si am auzit ca el poate sa declare ca nu stie cine a condus-o sau sa spuna ca masina a fost scoasa la vanzare si cineva o testa, dar nu i-a cerut persoanei respective buletinul si nu avem cum sa il identificam.
Ce imi recomandati sa fac? Am gresit, nu o sa mai fac asta niciodata, dar fara permis sunt mort!
Care este amenda si care sunt consecintele in cazul in care administratorul nu spune cine a condus masina?
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
alexalex11, utilizator
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 17:25, 20 Martie 2015
Masina a fost scoasa la vanzare si o testa o barza ... si cum barza nu avea actele la ea ...

Declararea in fals este infractiune si se pedepseste conform prevederilor codului penal.

Art. 326
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Daca administratorul vrea sa ii duceti apa minerala si altele pe la puscarie este problema lui.

Necomunicarea identitatii conducatorului auto in termenul prevazut de lege se pedepseste si ea. Destul de mult, clasa a V de sanctiuni (21-100 pct x 97.5 lei= faceti calculul singur).

Art.105. - Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a V-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de catre persoane juridice:
10. necomunicarea, in termen, la cererea politiei rutiere, a identitatii persoanei careia i-a incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice;

Cine v-a informat ca nu puteti reduce din cauza vitezei perioada de suspendare la cerere la 30 de zile v-a informat gresit.

Numai daca nu indepliniti anumite conditii din regulamentul de aplicare a oug 195 nu puteti sustine testul 13/15.

Am uitatB-), amenda ptr depasirea vitezei cu mai mult de 50 km/h este de la 9 la 20 puncte-amenda; adica 9 x 97.5 / 2 in doua zile lucratoare.
Ultima modificare: Vineri, 20 Martie 2015
cyan, moderator
Multumesc pentru raspuns! Am uitat sa mentionez ca in decembrie am mai avut permisul suspendat 30 de zile. Asta este motivul, probabil, pentru care nu pot reduce pedeapsa de la 90 la 30 de zile. Deci, necomunicarea datelor soferului se pedepseste cu amenda inre 21-100 pct. Exista vreo sansa sa primeasca minim? Daca imi va da datele, am vreo sansa in instanta sa castig?
Nu se reduce ptr ca ati avut permisul suspendat in ultimii 2 ani.
Chiar daca primeste amenda maxima oate sa plateasca jumatate din minim dar tot nu scapa de obligatia de comunica identitatea conducatorului auto, se intocmeste dosar penal ptr fals in declaratii si nu este de joaca.
In instanta se poate castiga sau nu, depinde cum va aparati sansele si daca exista inregistrarea video (politistii cei rai aveau mcv)..

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.

In final, ptr rezolvare exista o solutie foarte simpla dar cum regulamentul forumului nu permite sugerarea pe forum de solutii care sa incalce legea va las sa o gasiti singur sau cu altcineva.;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare permis de conducere attilabiro73 attilabiro73 Buna ziua,am avut o depasirea vitezei dificila la o limita de localitate filmat de un radar mobil(103 km/ora),iar in directia mea nu am avut panou de \\"Limita ... (vezi toată discuția)
Accident - neacordare prioritate sau neadaptarea vitezei la conditiile de drum ContSters306266 ContSters306266 Buna ziua , Ma numesc Alexandru si doresc sa stiu care sanctiuni sau amenzi sunt mai \\"potrivite\\" pentru un accident unde trebuia sa cedez prioritatea ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis 120zile zaneht zaneht am fost surprins de aparatul radar cu peste 50km/h depasind pe linie continua simpla pt care am fost amendat cu 9puncte de penalizare cu amenda aferenta de ... (vezi toată discuția)