avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Legea pensiilor (1)
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Legea pensiilor (1)

Cand se va aplica promisiunea lui I.Iliescu la preluarea puterii, ca la stabilirea pensiei se va tine cont si de pregatirea profesionala a pensionarului respectiv?.Vad ca acum se va tine cont de pregatirea profesionala a salariatilor in activitate.Pentru pensionari trebuie, eventual printr-un coeficient ,sa se tina cont de pregatirea profesionala a pensionarului respectiv,altfel iar se va crea o discriminizare sociala.Mai exista in statul Roman dictatura proletariatului?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:39, 24 Martie 2015
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 2
Sistemul public de pensii se organizeaza si functioneaza avand ca principii de baza:
a) principiul unicitatii, potrivit caruia statul organizeaza si garanteaza sistemul public de pensii bazat pe aceleasi norme de drept, pentru toti participantii la sistem;
b) principiul obligativitatii, potrivit caruia persoanele fizice si juridice au, conform legii, obligatia de a participa la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale exercitandu-se corelativ cu indeplinirea obligatiilor;
c) principiul contributivitatii, conform caruia fondurile de asigurari sociale se constituie pe baza contributiilor datorate de persoanele fizice si juridice participante la sistemul public de pensii, drepturile de asigurari sociale cuvenindu-se in temeiul contributiilor de asigurari sociale platite;
d) principiul egalitatii, prin care se asigura tuturor participantilor la sistemul public de pensii, contribuabili si beneficiari, un tratament nediscriminatoriu, intre persoane aflate in aceeasi situatie juridica, in ceea ce priveste drepturile si obligatiile prevazute de lege;
e) principiul repartitiei, pe baza caruia fondurile de asigurari sociale se redistribuie pentru plata obligatiilor ce revin sistemului public de pensii, conform legii;
f) principiul solidaritatii sociale, conform caruia participantii la sistemul public de pensii isi asuma reciproc obligatii si beneficiaza de drepturi pentru prevenirea, limitarea sau inlaturarea riscurilor asigurate prevazute de lege;
g) principiul autonomiei, bazat pe administrarea de sine statatoare a sistemului public de pensii, conform legii;
h) principiul imprescriptibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu se prescrie;
i) principiul incesibilitatii, potrivit caruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau partial.

2. - Dupa cum vedeti nivelul pregatirii profesionale nu este un principiu de baza in organizarea si functionarea sistemului public de pensii.
- Si nici nu vad cum s-ar putea asa ceva.
- Legea spune, totusi, ca perioada de studii superioare la zi este asimilata stagiului de cotizare la pensie si se are in vedere la pensia pentru limita de varsta.

3. Cat priveste promisiunea lui Ion Iliescu cred ca ar trebui sa-l intrebati chiar pe el ce a vrut sa spuna.
multumesc pentru precizari.Totusi cum se poate pentru salariati si pentru pensionari ,nu!?
1. - Pentru salariati este nevoie de anumite studii pentru a ocupa unele posturi.
- Salariile vor fi pe masura postului ocupat si a studiilor.
- Ca urmare si contributia la pensie va fi mai mare deci si punctajul pentru pensie va fi si el mai mare.

2. - Pensia se calculeaza in functie de venitul lunar al pensionabilului si deci de contributia pe care acesta si angajatorul o platesc.
- Cu cat are un venit mai mare (indiferent de studii) cu atat si punctul pentru pensie va fi mai mare.
ARKzad a scris:

.. Totusi cum se poate pentru salariati si pentru pensionari ,nu!?



Incepand cu 01.01.2011 nu mai exista CCMN ,astfel incat pentru sectorul privat, nu mai exista obligativitatea diferentierii salariilor in functie de studiile ocupate.
Asa ceva este psoibil numai daca la nivel de angajator exista incheiat ccm sau in reg.intern unde sunt prevazuti coeficienti de ierahizare.

Sectorul bugetar are sistemul de salarizare prevazut in lege si este diferentiat.
Cum totusi este posibil ca un pensionar cu studii superioare sa aiba o pensie mai mica decat o muncitoare necalificata care a lucrat intr-un combinat siderurgic.Si exemple de acestea sunt multe.

Alte discuții în legătură

Cotizatii pensii de stat dinamo2010 dinamo2010 1.Ma intereseaya daca pot da statul in judecata pentru a putea stopa contributiile la fondul de pensii de stat, intrucat insusi statul a afirmat ca nu poate ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. conform noii legi a pensiilor, pot iesi la pensie ... gu viorel gu viorel Buna ziua. Conform noii legi a pensiilor, pot iesi la pensie pentru limita de varsta la 63 de ani, deoarece voi avea 40 ani de munca. In situatia in care ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie-stagii de cotizare suplimentare cocos44 cocos44 [b]Buna ziua![/b] Sunt pensionar din anul 2004,cu pensie pentru limita de varsta. O serie de acte normative de completare a Legii 19/2000 stabilesc ... (vezi toată discuția)