avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ADEVERINTE CASTIGURI BRUTE/NETE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ADEVERINTE CASTIGURI BRUTE/NETE

As indrazni sa mai deschid o discutie referitor la adeverintele cu venituri brute pentru care s-au platit contributii la fondul de asigurari sociale conform legislatiei in vigoare si ma refer la perioada valabilitatii DCS 389/1972.
Aceste adeverinte sunt respinse de Casele de pensii deoarece contin si venituri cu caracter nepermanent (ore suplimentare, acord global, prime, sporuri, etc).
Pentru a se respecte principiul contributivitatii din Legea 263/2010 si pentru a fi admise si veniturile nepermanente (acceptate de DCS 389/1972) in calcularea punctului de pensie, ICCJ a dat 3 decizii : Decizia nr 5/2010 prin care sunt admise orele suplimentare, Decizia nr 19/2011 prin care sunt admise castigurile obtinute in acord global si Decizia nr 19/2012 care validaeaza "sporurile si alte venituri suplimentare realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 vor fi luate in considerare la stabilirea si recalcularea pensiilor din sistemul public daca au fost incluse in baza de calcul conform legislatiei anterioare, sunt inregistrate in carnetul de munca sau IN ADEVERINTE ELIBERATE DE UNITATI CONFORM, CONFORM LEGISLATIEI IN VIGOARE, SI PENTRU ACESTEA S-A PLATIT CONTRIBUTIA LA ASIGURARI SOCIALE."
Plecand de la cele aratate mai sus, cand 1+1 =2, si numai atunci, Adeverintele cu castiguri brute contin intr-o singura cifra toate veniturile acceptate de Legea pensiilor si de cele 3 Decizii ale ICCJ, obligatorii pentru toate instantele in interpretarea proceselor intentate de pensionari.
Tot referitor la aceste castiguri brute, in anul 2010 s-a lansat o propunere legislativa care a fost respinsa nu pentru motive de ilegalitate, proiectul chiar avand Avizul Consiliului Legislativ, ci pentru ca atunci Romania era condusa de d-l Boc si d-l Basescu.
" Articol unic.-Articolul 165 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ....se modifica dupa cum urmeaza:
Art. 165. 1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza castigul salarial, brut sau net, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, din luna respectiva.
2) Dovada castigului salarial prevazut la alin. 1 se face cu adeverinte eliberate de angajatori sau detinatorii de arhive.

Alte discuții în legătură

Adeverinte de venituri nepermanente pentru pensie ioanstan ioanstan Puteti sa-mi dati un cap de tabel pentru adeverinta castiguri nepermanente pentru pensie? (vezi toată discuția)
Adeverinta pensie LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca este necesara, la dosarul de pensie, limita de varsta, adeverinta cu salariile brute realizate, care sunt diferite mult de salariile de baza inregistrate ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj 19/2011 wap54 wap54 La Curtea de apel Craiova sunt respinse dosarele in care se solicita recalcularea pensiilor dupa veniturile brute realizate pana in anul 2001 dupa adeverintele ... (vezi toată discuția)