avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Creditorul are dreptul de a pretinde, direct în faza ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Creditorul are dreptul de a pretinde, direct în faza executării silite, dobânda legală (art. 628 alin. 4 NCPC)?

Firma de recuperare creanțe are dreptul de a pretinde, direct în faza executării silite, dobânda legală (art. 628 alin. 4 NCPC)?
Dar înaintea fazei de executare silită, după ce creditorul (Banca) a declarat creanța EXIGIBILĂ, (conform contractului de credit al băncii)?
Dacă creanța a devenit EXIGIBILĂ, conform contractului ( Dacă, în termen de 30 de zile de la data scadenței, împumutatul nu achită rata totală de rambursat, întregul credit și toate celelalte obligații asumate prin semnarea prezentului contract devin exigibile, iar banca este îndreptățită să procedeze la recuperarea creanțelor sale pe calea executării silite prin valorificarea garanțiilor asiguratorii sau oricare alte bunuri aflate în proprietatea împrumutatului), atunci firma de recuparare creanțe cum mai poate pretinde dobândă legală, invocând punctul din contract ( banca se obligă: să recalculeze dobândă aferentă creditului în funcție de noul sold al creditului și perioada rămasă până la rambursare, în cazul rambursării anticipate a creditului, integral sau parțial).
Cred că entitatea de recuperare creanțe invoca abuziv și aplică ilegal întrucât ultimul punct din contract se referă strict la rambursarea anticipată a creditului, integral sau parțial.
Ca o ultimă întrebare este corectă interpretarea de mai sus?
Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 23 Martie 2015
Daniela Gratiela, Alte profesii
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 08:52, 24 Martie 2015
Rambursarea la care va referiti nu coincide cu declararea scadentei anticipate.
Este legal sa ceri dobanda prin intermediul executarii silite.
La contractele de credit altele sunt problemele, cum ar fi clauzele abuzive, care se pot invoca direct in executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot da banca in judecata? danhof danhof Buna ziua, Nu stiu daca problema mea se incadreaza la acest capitol,dar nu am stiut sa o incadrez in alta parte. Am luat un credit de la o banca in 2005, ... (vezi toată discuția)
Comision administrare credit TudorB TudorB Bună ziua. Am un credit de nevoi personale cu ipoteca, in euro, pe 30 de ani la CEC BANK. In contract e trecut comision de administrare de 0,05% in valoare ... (vezi toată discuția)
Contract cu banca- explicatii doru533 doru533 Buna ziua!Redau mai jos un paragraf dintr-un contract bancar. \\"Daca,in termen de 30 de zile de la data scadentei,imprumutatul nu achita rata totala de ... (vezi toată discuția)