Buna seara.De cateva zile ma confrunt cu o problema ce tine de sistemul de sanatate in primul rand si de concedierea mea ca gravida ,in al doilea rand.Lucrez intr-o fabrica de rulmenti iar activitatea mea supune foarte mult efort si un mediu oarecum toxic.Mentionez ca sunt insarcinata in 5 luni si jumatate.De doua zile stau acasa deoarece ma simt foarte rau si nu pot sta in picioare.Am fost la medicul de fam. iar acesta sustine ca nu poate sa mai dea concediu medical deoarece a mai dat unul de 3 zile luna aceasta.Problema este ca nu vrea sa-mi dea nici trimitere la un medic de specialitate,in urma simptomelor prezentate de mine si nu face nimic altceva decat sa-mi scrie pe o foaie de hartie numele unor medici ginecologi care imi pot da concediu medical din urma,adica pe ultimele 3 zile cat nu am fost la servici.In aceste conditii nu pot face dovada nici intr-un la locul de munca ,a faptului ca nu am lipsit nemotivat deoarece nu am nici macar o hartie care sa ateste faptul ca am facut vizita la medicul de fam., iar toti cei unde am fost trimisa ori sunt in concediu ori din alte motive nu sunt de gasit.Ce se poate face in aceste conditii deoarece la locul de munca voi fi concediata pentru ca am depasit limita celor doua absente nemotivate?Va multumesc anticipat si astept un raspuns lamuritor.
Schimbati medicul de familie. In mod evident el are grija de familia lui, nu a d-voastra. Puteti apela si la urgente daca spuneti ca e atat de grav incat nu puteti sta in picioare. De acolo puteti primi maxim 6 zile de medical.
Aveti dreptul la concediu de risc maternal.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.
OUG nr. 96/2003-Conform acestui act normativ, salariatele gravide si mamele, lauze sau care alapteaza, au dreptul la protectie la serviciu doar daca anunta angajatorul in scris, printr-o declaratie, cu privire la starea sa. In plus fata de aceasta declaratie, salariatele trebuie sa isi dovedeasca starea de graviditate/lauzie/alaptare cu o adeverinta eliberata de medicul de familie.
In cazul in care angajata insarcinata nu indeplineste aceasta obligatie, angajatorul nu este obligat sa ii respecte drepturile speciale pe aceasta perioada.
Pe de alta parte, insa, odata ce a aflat de starea salariatei, angajatorul va avea mai multe obligatii, acestea fiind stipulate tot de OUG nr. 96/2003.
1. Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
...
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
2. OUG 96/2003
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.
art.2 lit. c) : salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare.
3. Legea 202/2002
art.10
...
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
...
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
...
4. Asadar, daca ati anuntat angajatorul ca sunteti insarcinata, atunci nu puteti fi concediata decat pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
5. Potrivit art.37 alin.1 din Legea nr.202/2002, constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 10 alin.(6).
Constatarea si sanctionarea contraventiei se face de catre Inspectia Muncii, inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca.