avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Constituire Sindicat intr-o societate comerciala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Constituire Sindicat intr-o societate comerciala

Buna ziua,

In cadrul societatii in care lucrez exista un sindicat intemeiat de multa vreme. In urma cu ceva timp, societatea a deschis un punct de lucru intr-o alta localitate situata la aproximativ 100 km. La acest punct de lucru angajatii s-au constituit intr-un sindicat cu toate formele legale, inscris in registrul special al Judecatoriei,....
Desi am cosultat Legea 62/2011 a dialogului social, nu am gasit nicaieri scris ca un grup de angajati nu ar avea dreptul de a constitui un sindicat chiar daca societatea are unul infiintat.
Intrebarea mea este urmatoarea : Cate sindicate pot forma intr-o societate angajatii ? Oare chiar nu exista limite in acest sens ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:11, 25 Martie 2015
Intr-o societate, se pot constitui mai multe sindicate.
Multumesc pentru raspuns,

Ce se intampla in cazul in care are loc negocierea contractului colectiv de munca - pot participa reprezentanti din fiecare sindicat ?, dar in cazul in care un sindicat face greva ?

Multumesc
Din partea salariatilor va participa sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit Legii nr.62/2011 sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz.

art.135 din Legea nr.62/2011:
(1)In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:

a)daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b)daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere ccm la nivel de unitate niculescumisu niculescumisu Ce se intampla daca, dupa negocierea ccm cu sindicatele, reprezentate prin doua federatii, angajatorul retrage oferta finala pentru una dintre federatii, ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat flatron flatron in societatea noastra expira contractul colectiv de munca pe unitate. avem 2 sindicate, aproximativ egale ca numar de membri, dar nici unul jumatate plus unu ... (vezi toată discuția)
Reprezentativitate sindicat dorucristina dorucristina buna ziua doresc sa ma ajutati sa inteleg baza legala in cazul in care ,daca in cadrul unei societati exista doua sindicate, unul nereprezentativ dar ... (vezi toată discuția)