In cadrul societatii in care lucrez exista un sindicat intemeiat de multa vreme. In urma cu ceva timp, societatea a deschis un punct de lucru intr-o alta localitate situata la aproximativ 100 km. La acest punct de lucru angajatii s-au constituit intr-un sindicat cu toate formele legale, inscris in registrul special al Judecatoriei,....
Desi am cosultat Legea 62/2011 a dialogului social, nu am gasit nicaieri scris ca un grup de angajati nu ar avea dreptul de a constitui un sindicat chiar daca societatea are unul infiintat.
Intrebarea mea este urmatoarea : Cate sindicate pot forma intr-o societate angajatii ? Oare chiar nu exista limite in acest sens ?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ce se intampla in cazul in care are loc negocierea contractului colectiv de munca - pot participa reprezentanti din fiecare sindicat ?, dar in cazul in care un sindicat face greva ?
Din partea salariatilor va participa sindicatul legal constituit si reprezentativ potrivit Legii nr.62/2011 sau de catre reprezentantii angajatilor, dupa caz.
art.135 din Legea nr.62/2011:
(1)In unitatile in care nu exista sindicate reprezentative negocierea contractului colectiv de munca se face dupa cum urmeaza:
a)daca exista un sindicat constituit la nivel de unitate, afiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de catre reprezentantii federatiei sindicale, la solicitarea si in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii alesi ai angajatilor;
b)daca exista un sindicat neafiliat la o federatie sindicala reprezentativa in sectorul de activitate din care face parte unitatea sau nu exista niciun sindicat, negocierea se face numai de catre reprezentantii angajatilor.
....