avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 791 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemniz crestere copil - netransferabilitate drepturi ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemniz crestere copil - netransferabilitate drepturi parintesti

Buna ziua, am urmatoarea problema: pe 10 apr 2015 cel mic implineste 2 ani si trebuie sa reincep munca. Chiar azi am facut cererea cum ca conced pt crestere copil inceteaza la 11.04.2015 si doresc reinceperea activitati (12.04.2015). Tot azi, am primit si o decizie de la Ag. Jud.... cu suspendarea platii indemn ( incepand cu 10.03.2015) pe motivul netransferabilitate drepturi parintesti. Sotul nu lucreaza si nu ar fi indeplinit conditiile (oricum nu am stiut asta cu transferul). Acum am mai multe intrebari:
- in aceasta luna eu mai sunt in crestere copil? chiar daca nu primesc indemniz...
-daca as fi inceput cu o luna mai devreme, adica de la 11.03.2015 (la 1 an si 11 luni) mai primeam indemnizatie pt luna a 10-a?
-eram obligata sa incep munca la 1 an si 11luni daca sotul nu a depus acel dosar?
As fi putut evita aceasta luna neplatita daca ma intorceam la munca la 1 an si 11 luni?
Nu stiu cat de bine m-am facut inteleasa, va multumesc oricum.
O zi buna.


Ultima modificare: Miercuri, 25 Martie 2015
nicoletag, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:25, 25 Martie 2015
1. Conditia pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) si indemnizatia aferenta este ca in cele 12 luni remergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independnte sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca tatal copilului a indeplinit conditiile de mai sus (chiar daca acum nu are serviciu) el putea beneficia de CCC si indemnizatie dar nu era obligat sa intre in CCC.

3. - Daca tatal copilului a indeplinit conditiile pentru a beneficia de CCC si indemnizatie CCC atunci se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile.
- Ca urmare dvs. v-a incetat CCC si plata indemnizatiei incepand cu data de 11 aprilie 2015, data cu care trebuia sa reluati activitatea.

4. - In aceasta a 12 luna dvs. nu mai sunteti in CCC.
- Trebuie sa faceti o cerere catre angajator prin care sa solicitati incetarea suspendarii contractului individual de munca (CIM) cu data de 11.03.2015 si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
- Pentru perioada de la 11.03.2015 si pana cand reluati efectiv activitatea puteti face o cerere de concediu fara plata.

5. - Daca ati fi reluat activitatea cu data de 11.03.2015 nu ati mai fi primit indemnizatie pe ultima luna deoarece aceasta este rezervata tatalui copilului (chiar daca nu doreste sa intre in CCC) si nu se poate transfera la dvs.
- Aceasta ultima luna putea sa primeasca tatal copilului indemnizatie daca intra in CCC, chiar daca la momentul intrarii in CCC nu avea venituri din salarii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil - reluare activitate Madalina_2015 Madalina_2015 Buna ziua, Solicit pe aceasta cale informatii referitoare la reinceperea lucrului in urma concediului de crestere copil. Mentionez ca am optat pentru concediu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vicky_gavrila vicky_gavrila Buna ziua, Am si eu o intrebare. Copilul meu s-a nascut pe 24 septembrie 2014, iar eu sunt in concediu crestere copil din 10 noiembrie 2014. Pana cand ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil adarius adarius Buna ziua! Daca copilul s.a nascut in anul 2012, trebuie sa ma intorc la serviciu cu o luna mai devreme? Dosarul pentru indemnizatia crestere copil fiind depus ... (vezi toată discuția)