avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proces retrocedare dupa aparitia legii 1/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proces retrocedare dupa aparitia legii 1/2009

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Am mostenit o casa veche in Bucuresti (costruita in 1920) de la matusa tatalui meu. A fost notificata in 1997 la ROM-VIAL, care era mandatarul Primariei Municipiului Bucuresti si avea in administratia lui si aceasta casa, rugand sa-mi precizeze situatia juridica a ei. Raspunsul a fost ca cererea se rezolva numai prin instanta. Am rugat atunci sa nu se intreprinda nici un act de vanzare catre chiriasi pana situatia juridica a imobilului nu se clarifica. Din pacate ROM-VIAL vandu-se deja cu 2 luni inainte etajul (mansarda) acestei case la chirias. Intre-timp am facut cecetari pentru a gasi aceasta casa pe listele de nationalizare din Bucuresti si din Ploiesti deoarece persoana de la care eu am mostenit (prin testament) a trait si locuit in Ploiesti. Nu a putut fi gasita si din acest motiv nu a fost notificata pe baza legii 10/2001. In 2000 ROM-VIAL a vandut o parte din parter (asa zisul Apartamentul 2) iar cealalta parte (apartamentul 1) a ramas inchiriat pana in 2005 cand chiriasa a decedat. De atunci sta nelocuit dar inchis (probabil de Primarie).
Dupa alte cautari am gasit insfarsit aceasta casa pe listele de nationalizare din Bucov unde propietara casei a mai avut si un teren viticol.. Am inceput in 2006 o actiune de retrocedere pe Cod Civil pe de o parte cu Primaria, pentru partea navanduta si pe de alta parte cu cei doi cumparatori prin comparare de titluri. In februarie 2008 am castigat procesul in fond , a fost facut apel de catre parati si in noiembrie 2008 instanta de apel a admis apelul , a anulat sentinta din fond cu motivarea ca actiunea este neintemeiata si ca nu s-a cerut anularea contractelor de vanzare, nepronuntandu-se absolut deloc despre partea libera si nelocuita ramasa la stat. Am facut recurs incercand sa obtin macar partea care nu s-a vandut . In iunie 2009 a fost respins recursul considerandu-se din nou actiunea ca nefondata, obligandu-ma la plata cheltuielilor de judecata ale paratilor dar cu precizarea ca din cei trei judecatori , unul a admis recursul, a respins apelul si a confirmat sentinta din fond. Dar din pacate asta nu ma ajuta la nimic.. Vreau sa va mai precizez ca imobilul se afla intr-o stare deplorabila, cumparatorul partii de la mansarda, care de multi ani traieste in Canada, a lasat locuinta de peste 10 ani nelocuita , fara geamuri , acoperisul este stricat asa ca a plouat inauntru iar podeua este putrezita in asa hal ca la efectuarea expertizei casei exista pericolul de prabusire.
Va rog sa-mi spuneti dupa parerea dumneavoastra , acum dupa ce a intrat in vigoare legea 1/2009 ce sanse mai am ca sa obtin ceva din casa mostenita si care ar fi actiunile de intreprins in continuare sau nu-mi ramane decat sa accept ca am pierdut o casa si peste 18000 EUR reprezentand taxe proces, expertiza imobiliara , cheltuieli judecata recurs pierdut, 15000 EUR onorar asistenta juridica, si sa incerc sa ma obisnuiesc cu gandul ca desi au trecut aproape
20 de ani de la “revolutie”, in Romania tot comunistii sant la putere care, prin metode ca actiunea “minerii” si “chiriasii” in parlament , cat si cu ajutorul unor judecatori pusi in functii de baza, devotati regimului comunist si nu dreptatii , au reusit sa legifereze dupa 60 de ani a doua nationalizare.
Va multumesc anticipat pentru ajutor.

P.S. Poate e vreun avocat cu experienta in asfel de cazuri, dispus sa ma reprezinte la ICCJ sau / si CEDO dupa caz si care a si castigat la CEDO un astfel de proces.
Cel mai recent răspuns: adriana-de , utilizator 00:08, 23 Iunie 2009
dupa aparitia legii 1/2009 actiunea in revendicare pe dreptul comun nu mai este admisibila.
din pacate dvs nici nu ati intreprins nimic in sensul legii 10/2001.
puteti sa recuperati valoarea de circulatie a intregului imobil mostenit.


av.m.vasilescu
Daca santeti de parere ca ar fi posibil de recuperat valoarea de circulatie a intregului imobil ,de ce nu se poate recupera in natura macar partea nevanduta si nelocuita de 4 ani ? Si cum se poate recupera valoarea de circulatie a imobilului daca sentinta din recurs considera actiunea ca nefondata? Ce actiuni mai sant posibile ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie irevocabila annes3 annes3 buna dimineata va rog frunos am si eu nevoie urgenta de ca mai multe pareri din partea unor specialisti locuim intr-o casa nationalizata. din septembrie ... (vezi toată discuția)
Ocupare spatiu comun fara acord prin constructie neautorizata FamiliaRusu FamiliaRusu Buna ziua , ma numesc Rusu si am urmatoarea problema la locuinta parintilor. Poate ma puteti ajuta cu un sfaturi si eventual , daca considerati, prin asistenta ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 carol80000 carol80000 Bunicii mei au avut o casa si un teren de 15 ha , nationalizate de comunisti fara acte. Desi am facut dovada ca acea casa a fost a bunicilor mei, , nicio ... (vezi toată discuția)