avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Modificarea periodei fiscale de la trimestru la luna
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Modificarea periodei fiscale de la trimestru la luna

Buna ziua,
Societate noastra depune decontul de tva trimestrial. Daca a efectuat in luna mai o achizitie intracomunitara este obligata sa depuna decontul lunar? Daca da, care este ultima luna cu decont trimestrial si prima luna cu decont lunar?
Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: miraj , utilizator 13:08, 24 Septembrie 2009
Potrivit OUG nr. 34/2009, perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu:
a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;
b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta, pentru care persoana impozabila va avea obligatia depunerii unui decont de taxa;
c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Va incadrati la punctul b)
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
Daniela Vorovenci, Consultant fiscal
Io-s patit! Pt modificarea perioadei de depunere a decontului TVA se face si declaratia 010 in care se precizeaza ca perioada de depunere si plata tva este luna si nu trimestrul (scoatere si luare in evidenta concomitenta)..
gdec a scris:

Io-s patit! Pt modificarea perioadei de depunere a decontului TVA se face si declaratia 010 in care se precizeaza ca perioada de depunere si plata tva este luna si nu trimestrul (scoatere si luare in evidenta concomitenta)..



de ce 010 cand exista 092 nu inteleg??? le-ati depus pe amandoua??!!
Daca achizitia s-a facut in luna mai, ma gandeam ca exigibilitatea taxei intervine la 25.06.
Asta ar insemna ca se aplica punctul c).
E bine asa cum am gandit?
Pentru o achizitie intracomunitara in luna mai, exigibilitatea poate intervenii fie:
- la 15.06.2009 in cazul in care nu este emisa factura caz in carei perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu prima luna a trimestrului calendaristic urmator( iulie)
sau
- in cazul in care factura de achizitie a fost emisa in luna mai ,exigibilitataea intervine tot in luna mai , perioada fiscala devine luna calendaristica incepand cu a treia luna a trimestrului calendaristic(iunie)

ART. 135
Faptul generator şi exigibilitatea pentru achiziţii intracomunitare de bunuri
(1) În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrări de bunuri similare, în statul membru în care se face achiziţia.
(2) În cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevăzute în legislaţia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), dacă aceasta este emisă înainte de cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator.
Norme metodologice
17. Există o relaţie clară între faptul generator în cazul unei livrări intracomunitare de bunuri şi faptul generator în cazul unei achiziţii intracomunitare de bunuri, care intervin în acelaşi moment, respectiv în momentul livrării de bunuri. Pentru a evita orice neconcordanţă între livrările intracomunitare de bunuri, scutite de TVA, care se includ în declaraţia recapitulativă pentru astfel de livrări, în statul membru de origine, şi achiziţiile intracomunitare, evidenţiate în decontul de TVA şi în declaraţia recapitulativă pentru achiziţii intracomunitare, prevăzută la art. 1564 din Codul fiscal, în România, momentul exigibilităţii a fost stabilit fie în a cincisprezecea zi a lunii următoare celei în care a avut loc faptul generator, fie la data facturii pentru contravaloarea totală sau parţială, atât pentru livrările intracomunitare, cât şi pentru achiziţiile intracomunitare.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
katica, utilizator

Alte discuții în legătură

Achiziti de servicii intracomunitare ccgmau ccgmau am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost ... (vezi toată discuția)
Declaratia 390 - 2 declaratii in trim.ii ? Feni Feni Urmare a trecerii la perioada fiscala lunara, se pare ca pentru trim.II persoanele juridice care inregistreaza operatiuni intracomunitare vor depune pt trim ... (vezi toată discuția)
Achizitionez pentru prima data marfa din exterior marymary marymary -sunt srl platitor de tva, inregistrat in ROI -achizitionez pentru prima data marfa din exterior, din ungaria(cartuse de toner) de la un furnizor care isi ... (vezi toată discuția)