am primit de la un client facturi de chirie pentru tehnica de calcul emise de o firma din germania. facturile sunt pentru lunile aug, sept, oct, nov, au fost transmise cu intarziere.
in contabilitate le voi inregistra in luna noiembrie. sunt nelamurita in ceea ce priveste tva-ul. care este tratamentul fiscal? firma este platitoare de tva la trimestru. se modifica? in decontul de tva unde trebuie sa trec sumele respective?
va multumesc!
Codul fiscal Art. 1561. - (1) Perioada fiscală este luna calendaristică.
(2) Prin derogare de la alin. (1), perioada fiscală este trimestrul calendaristic pentru persoana impozabilă care în cursul anului calendaristic precedent a realizat o cifră de afaceri din operaţiuni taxabile şi/sau scutite cu drept de deducere care nu a depăşit plafonul de 100.000 euro al cărui echivalent în lei se calculează conform normelor
(61) Prin excepţie de la prevederile alin. (2)-(6), pentru persoana impozabilă care utilizează trimestrul calendaristic ca perioadă fiscală şi care efectuează o achiziţie intracomunitară taxabilă în România, perioada fiscală devine luna calendaristică începând cu: a) prima lună a unui trimestru calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în această primă lună a respectivului trimestru;
In decontul de tva , aveti in programul MF la decont de tva instructiunile unde sa treceti pe randuri operatiunile taxabile, sau scutite de tva in functie de tratamentul; fiscal care il aveti
b) a treia lună a trimestrului calendaristic, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a doua lună a respectivului trimestru. Primele două luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioadă fiscală distinctă, pentru care persoana impozabilă va avea obligaţia depunerii unui decont de taxă conform art. 1562 alin. (1);
c) prima lună a trimestrului calendaristic următor, dacă exigibilitatea taxei aferente achiziţiei intracomunitare intervine în a treia lună a unui trimestru calendaristic.
(62) Persoana impozabilă care potrivit alin. (61) este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, şi va utiliza ca perioadă fiscală luna calendaristică, fără a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioadă fiscală.
daca faceti achizitie intracomunitare vi se modifica perioada la luna calendaristica
Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 sau art. 153^1 trebuie sa intocmeasca si sa depuna la organele fiscale competente, pana la data de 15 inclusiv a lunii urmatoare unei luni calendaristice, o declaratie recapitulativa (declaratia 390) in care mentioneaza livrarile intracomunitare scutite de taxa, livrarile de bunuri efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare,prestarile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2) efectuate in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate, altele decat cele scutite de TVA in statul membru in care acestea sunt impozabile, achizitiile intracomunitare de bunuri taxabile, achizitiile de servicii prevazute la art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile din Romania pentru care beneficiarul este obligat la plata taxei de la persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate.
nu se modifica perioada fiscala deoarece nu este vorba de o achizitie intracomunitara de bunuri, inchirierea fiind un serviciu care nu se declara in 390.
conform art 156^4 si Ordinului 552/2008, declaratia recapitulativa se depune trimestrial pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare incheierii trimestrului numai de catre persoanele impozabile care au efectuat operatiuni intracomunitare.
aceasta declaratie se depune numai in trimestrul de raportare in care ia nastere exigibilitatea taxei atat pentru livrarile si achizitiile intracomunitare efectuate in cadrul unei operatiuni bilaterale cat si pentru livrarile si achizitiile efectuate in cadrul unei operatiuni triunghiulare.