avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 156 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Vechime in Canada pentru pensia in Romania
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Vechime in Canada pentru pensia in Romania

Buna ziua,

M-am nascut in 1951, am terminat Politrechnica Bucurest in 1975, In 1984 am plecat in Canada (Quebec). Dupa socoteala mea adning anii de facultate, (5), vechimea in munca si armata am 14 ani si 6 luni. Am doua intrebari:

- Acordul incheiat Canada-Romania poate ajuta la completarea celor 6 luni lipsa?
- Daca nu atunci se poate plati pentru cele 6 luni?

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:48, 29 Martie 2015
Acordul în domeniul securităţii sociale între România şi Canada a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2011.
[ link extern ]

Astfel, foştii asiguraţi români pot beneficia de drepturi de pensie conform normelor legislaţiei române şi legislaţiei canadiene.

Programele canadiene de pensii incluse în acest Acord sunt Canada Pension Plan şi pensia federală de bătrâneţe (Old Age Security). Pentru persoanele rezidente în provincia Québec, Acordul se aplică doar în ceea ce priveşte pensia federală de bătrâneţe (Old Age Security), restul beneficiilor făcând obiectul unui document juridic separat, aflat în curs de ratificare.

Art. 19 din legea 263/2010:
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.

....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cotizatie pensie din canada Marian123456 Marian123456 As dori sa stiu daca pot cotiza la regimul de pensii din Romania daca locuiesc in Canada si am dubla cetatenie.De asemenea de unde pot obtine informatii ... (vezi toată discuția)
Conventie internationala ? Anca Puma Anca Puma Buna ziua, As dori sa stiu, in masura in care poate cineva sa-mi spuna, daca exista vreo conventie internationala care sa prevada ca anii de contributie ... (vezi toată discuția)
Foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din românia, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot depune dosarul pentru acordarea unor drepturi de pensie din românia numai in canada sau si in romania? cristianba cristianba Foştii asiguraţi ai sistemului public de pensii din România, rezidenţi pe teritoriul canadian, pot depune actele dosarului pentru acordare unor drepturi de ... (vezi toată discuția)