avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj succesoral
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj succesoral

Este vorba despre urmatoarea speta:
Exista un testament autentic incheiat de autor in anul 1972. Acesta moare in 1973. Sotia supravietuitoare a luat act de opozitie privind incalcarea rezervei sale succesorale imediat dupa moartea acestuia. Autorul a avut 5 copii. Doi dintre acestia se inregistreaza la rol in 1973 cu suprafetele lasate de autor in testament pe numele lor. Sotia supravietuitoare trece celelalte suprafete de teren ale celorlalti fii in rolul ei, acestia fiind plecati si stabiliti cu famiiliile lor in alte judete. In aceasta situatie se afla si fiul cel mic, care revine si se stabileste in casa parinteasca in 1995. Este trecut in rol in anul 2007, dupa decesul autoarei sale mame. In 2013 fiul cel mic solicita instantei partajul succesoral. Avocatul acestuia in cererea formulata solicita partaj succesoral si constatare dobandire drept de proprietate prin uzucapiune. Mai mentionez faptul ca in 2006, fiul cel mic are calitatea de promitent vanzator, impreuna cu fratii supravietuitori, intr-un antecontract de vanzare-cumparare, al carui obiect in constituie o suprafata de teren din testamentul mai sus amintit. Pe baza acestui antecontract, promitentul cumparator obtine sentinta civila pe baza caruia isi intabuleaza acest teren in cartea funciara in anul 2013.
Intrebari:
1. de ce avocatul a cerut si constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune, cand acesta(fiul cel mic ) nu indeplineste aceste conditii (rol de 30 ani)?
2.de ce in 2006, cand a semnat antecontractul de vanzare -cumparare, fiul cel mic este considerat proprietar si acum i se contesta acest drept?
3. poate fiul cel mic sa piarda acest proces?

Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare cumparare pentru un teren in indiviziune cezarad cezarad Vreau sa cumpar un teren de la o persoana care a avut mai multe suprafete de teren impreuna cu sotia sa, care a decedat recent. Tinand cont ca persoana care ... (vezi toată discuția)
Confirmarea expresa a nulitatii unui contract de v-c prin sentinta de partaj judiciar? magda_panduru magda_panduru Buna seara, Va rog sa mi oferiti niste sfaturi intr-o speta: ID a decedat in 2007, copii vor sa faca partaj, cunosc faptul ca acesta a instrainat la ... (vezi toată discuția)
Ce este dreptul rezervatar la o proprietate? alexandru.petri alexandru.petri Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am ... (vezi toată discuția)