Tatal meu a vandut apartamentul inainte de a deceda printr-un antecontract de vanzare -cumparare pe care trebuie sa-l finalizam eu si sora mea dupa deces. Am aflat totul dupa inmormantare. Ce drepturi mai avem noi ca si copii in aceasta situatie? Exista drept rezervatar la aceasta proprietate?
Atenție! Vânzarea nu a putut avea loc, respectiv transmiterea dreptului de proprietate, printr-un antecontract de vânzare-cumpărare, care conţine doar o promisiune de vânzare şi o promisiune de cumpărare, nerespectarea acestui antecontract, ducând doar la un drept de creanţă în sarcina celui care refuză încheierea actului, în cazul în care antecontractul nu are o clauză prin care dă dreptul promitentului cumpărător, în cazul în care promitentul vânzător nu respectă obligaţia de a încheia contractul de vânzare autentic, la notar, de a introduce o acţiune în instanţă pentru pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act de vânzare-cumpărare.
Citiţi cu atenţie antecontractul! Apoi revniţi cu amănunte...
În cazul în care ar fi fost încheiat un contract de vânzare, moştenitorii rezervatari nu mai aveau vreun drept asupra bunului ce a făcut obiectul vânzării de la defunct la cumpărător .
De rezerva succesorală putem vorbi doar în cazul în care defunctul a întrăinat cu titlu gratuit bunurile din averea sa succesorală unor terţi, cu încălcarea rezervei succesorale prevăzute de lege în favoarea moştenitorilor rezervatari. În cazul acestor acte cu titlu gratuit prin care s-au înstrăinat bunuri ale defunctului, astfel încât la decesul acestuia moştenitorii nu mai au ce împărţi, moştenitorii rezervatari pot ataca actele cu titlu gratuit încheiate de defunct în timpul vieţii (donaţii, testamente) pentru asigurarea rezervei succesorale ce revine moştenitorilor rezervatari. ;)