Buna ziua , as avea niste intrebari , sper sa ma poate ajuta cineva.
Am fost condamnat recent la 2 ani de inchisoare cu suspendarea executarii intr-un dosar de frauda, faptele fiind aderare la un grup infractional organizat , si inselaciune.( 1 an si 6 luni pentru grup , 2 ani pentru inselaciune , mi s-a dat pedeapsa cea mai grea )
Faptele s-au petrecut acum 10 ani , iar pe totalitatea perioadei pe care s-au desfasurat faptele , eu am fost minor ( aveam 17 ani ).
Am fost condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare , de catre Tribunalul Bucuresti ( 2 ani pt grup , 3 pt inselaciune , mi s-a dat pedeapsa cea mai grea ).
Am facut apel, iar la Curtea de Apel , sentinta a fost scazuta la 2 ani cu suspendare.
Intrebarile mele sunt :
- Faptele , avand loc acum 10 ani , nu ar trebui sa fie prescrise, poate sa imi explice cineva , cum stau lucrurile , avand in vedere concursul de infractiuni?
- Care este situatia cu prescriptia speciala la minori? Pentru faptele mele?
- Care dintre cele doua coduri penale se aplica in situatia de fata? ( pe sentinta s-a aplicat Codul Vechi )
- Care sunt caile de atac la aceasta hotarare , si daca se mai merita sa mai fac ceva?
Nestiind exact incadrarea este greu sa calculam prescriptia
Se aplica legea penala mai favorabila. Judecatorul a considerat ca vechiul cod va este mai favorabil, mai ales ca era concurs.
Termenele de prescripţie a răspunderii penale, prevăzute în art. 154, se reduc la jumătate pentru cei care la data săvârşirii infracţiunii erau minori şi se întrerup sau se suspendă în condiţiile prevăzute de lege pentru majori.
Aici am cea mai mare nelamurire... Infravtiunile , avand loc acum 10 ani, dupa noul cod ar fi trebuit sa fie prescrise. Si atunci cum este legea mai favorabila vechiul cod?
Este curios că avocatul dvs. nu v-a lămurit cu privire la aceste aspecte.
Dacă hotărârea este definitivă ați putea încerca o revizuire, deși cazurile pentru care această cale extraordinară de atac poate fi folosită sunt expres și limitativ prevăzute d lege.
Mi s a spus de catre avocat , ca totul este prescris. Iar apoi a aparut hotararea definitiva, da este definitiva... M am hotarat sa postez aici ca sa aflu si alte pareri... Vreau sa stiu daca intr adevar faptele sunt prescrise , au avut loc acum zece ani , in cazul meu , eram minor... Si daca intr adevar am dreptate si ar trebui cumva sa atac aceasta hotarare
Prescriptie
xXx2013
Am urmatoarea intrebare daca ma puteti ajuta, va rog:
Sa zicem ca luna aceasta o persoana este condamnata 1 an cu executare, pentru o fapta de inselaciune, ... (vezi toată discuția)