avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Buna ziua, numele meu este Stroe Viorel si am si eu o mica nelamurire, am fost concediat disciplinar de la frima la care lucrez pentru distrugerea unui utilaj si din ce am inteles la concediere disciplinara nu se da preaviz dar nu asta este marea problema cea mai mare problema este ca am ramas cu 20 de zile de concediu de odihna care nu le-am efectuat si vreau sa va intreb daca din acest moment eu am fost concediat ce se intampla cu zilele mele s-au dus pe apa sambetei sau firma este obligata sa mi le plateasca? iar in al doilea caz unii dintre colegii mei ziceau ca as putea beneficia de somaj este asa ceva posibil? multumesc anticipat! #-o
Cel mai recent răspuns: StroeViorel89 , utilizator 20:14, 30 Martie 2015
1. Zilele de CO neefectuate se vor compensa in bani la incetarea c.i.m. (art.146 alin.3 C.mun.)

2. Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :
Art. 34

(1) Somerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:

Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a)încetarea raportului de muncă în temeiul art. 56 alin. (1) lit. a), b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

b)încetarea raportului de muncă la iniţiativa angajatorului, prin notificare scrisă, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care dau posibilitatea sa se beneficieze de somaj.

In general, se beneficiaza de somaj daca:
- c.i.m. a fost incetat din motive neimputabile salaiatului
- fostul salariat a realizat un stagiu minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 de luni anterioare datei depunerii actelor la AJOFM.

Stagiul minim de cotizare poate fi cumulat de la mai multi angajatori si nu numai de la unul singur.

Incetarea c.i.m. cu acordul partilor, prin demisie sau prin desfacerea disciplinara a c.i.m. nu da posibilitatea sa beneficieze etc.de indemnizatia de somaj.
multumesc pentru informatii!

Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la somaj sylvia67 sylvia67 sunt asistent personal,familia respectiva nu ma mai vrea.....am dreptul la somaj?.....daca poate cineva sa ma ajute cu un sfat.......Multumesc!!!!!! (vezi toată discuția)
Somaj dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! o persoana care lucreaza cu jumatate de norma (4 ore).dupa cat timp are dreptul la somaj? va multumesc ! (vezi toată discuția)
Lndemnizatie de somaj calinI calinI potrivit legi daca in ultimele12luni am cotizat dar am fost angajat pe perioada determinata 3luni si 9 pe nedeterminat am dreptul la somaj daca falimenteaza ... (vezi toată discuția)