avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1667 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Firma cu pierdere -majorare de capital social
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Firma cu pierdere -majorare de capital social

Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti cum procedez in situatia in care am primit de la finante o hartie ca pierderea este prea mare si diminueaza cap.soc la mai bine de 1/2
Mai bine zis firma are capital social 200.Este adevarat ca ea a mers doar pe pierdere dar am investit in ea aprox 40000 si pierderea este de aprox 20000.Pot sa majorez capitalul din imprumut asociati?Nu vreau sa o inchid momentan.
Elena
Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: elenaisaicu , utilizator 10:14, 31 Martie 2015
Dupa parerea mea este un abuz, nu doar un exces de zel din partea ANAF si argumentez.

Ei se prevaleaza de art. 69 din L31/1990 care spune doar atat:
"Art. 69. - Dacă se constată o pierdere a activului net, capitalul social subscris va trebui reîntregit sau redus înainte de a se putea face vreo repartizare sau distribuire de profit.
"
Alte referiri sau completari pentru SRL nu se fac, cu exceptia societatilor pe actiuni. In cazul acestora prevederile legate de majorarea de capital in contextul diminuarii capitalurilor proprii
sunt expres prevazute la art. 153 indice 24, pe care nu-l mai redau aici. El prevede doar obligatiile CA in aceasta situatie, dar nu impune si nu da termen pentru completarea sau dizolvarea societatii.

Revenind la SRL ( cum inteleg ca e cazul d-voastra) din Legea 31/1990 nu reiese un termen pentru aceasta reintregire de capital si nici repercursiuni (amenda, dizolvare etc)

ANAF, daca are o problema existentiala cu firma d-voastra oricum nu poate face nimic fara a apela la Registrul Comertului, iar Registrul Comertului nu va accepta nicio solicitare de dizolvare/insolventa din partea ANAF atat timp cat nu sunt indeplinite conditiile legale. (datorii peste plafonul prevazut de L85/2014, capital social sub plafonul de 200 lei etc)

Chiar si in cazul SA, dizolvarea e la latitudinea CA, nu a ANAF :)

In locul d-voastra as face adresa catre ANAF prin care le-as multumi politicos pentru efortul de a se preocupa de sanatatea financiara a societatii mele si le-as invedera art. 69 din L31/90.
multumesc mult !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare socitate comerciala eliey eliey Am primit un telefon de la finante si au zis ca firma pe care o administrez este propusa pentru dizolvare ca are capital negativ , Ce pot sa fac sa-mi ... (vezi toată discuția)
Capital propriu negativ la bilant 2009 STEFAN ALINA STEFAN ALINA Buna ziua, as dori sa stiu cum se trateaza capitalurile proprii negative. Societatea are o pierdere din 2009 de acoperit iar la finelele anului nu a acoperit-o ... (vezi toată discuția)
Radierea din oficiu societatilor comerciale alin tomus alin tomus In decembrie 2006 am infiintat un SRL, cu trei asociati care nu a functionat din nici un punct de vedere niciodata (nici macar capitalul social nu a fost ... (vezi toată discuția)