avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exista vreo sansa ca anul de puscarie sa se faca de 6 ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Exista vreo sansa ca anul de puscarie sa se faca de 6 luni

Buna seara....Am si eu o intrebare: exista vreo sansa ca anul de puscarie sa se faca de 6 luni sau sa se faca redozari anul acesta?
Cel mai recent răspuns: Oanna9119 , utilizator 10:41, 2 Aprilie 2015
Cand esti condamnat la un an cu executare, un an executi, liberarea conditionata are un caracter facultativ, nu reprezinta un drept, ci doar o vocatie generala a condamnatului cand sunt indeplinite conditiile strict si limitativ prevazute de lege sa poata fi eliberat inainte de executarea in intregime a pedepsei, masura care poate fi dispusa numai de instanta.
sotul meu a fost condamnat anul asta la 2 ani si 9 luni....si din cate am inteles anul de puscarie este de 8 luni si se aude pe acolo ca s-ar face de 6 luni....
Nu ati inteles bine, anul de puscarie are 12 luni, ce ati auzit dvs este un jargon folosit de cei aflati in penitenciare.
Asa cum v-am spus, poate fi eliberat conditionat in anumite conditii, dar asta nu este obligatoriu.
ART. 100 c.p.
Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii
(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:
a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;
b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;
c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;
d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.
(2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b) - d).
(3) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (1) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin jumătate din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin două treimi, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(4) În calculul fracţiunilor de pedeapsă prevăzute în alin. (2) se ţine seama de partea din durata pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate. În acest caz, liberarea condiţionată nu poate fi dispusă înainte de executarea efectivă a cel puţin o treime din durata pedepsei închisorii, când aceasta nu depăşeşte 10 ani, şi a cel puţin jumătate, când pedeapsa este mai mare de 10 ani.
(5) Este obligatorie prezentarea motivelor de fapt ce au determinat acordarea liberării condiţionate şi atenţionarea condamnatului asupra conduitei sale viitoare şi a consecinţelor la care se expune, dacă va mai comite infracţiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligaţiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere.
(6) Intervalul cuprins între data liberării condiţionate şi data împlinirii duratei pedepsei constituie termen de supraveghere pentru condamnat.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 59 alin. 1 din vechiul Cod penal
- alin. (2): art. 60 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 59 alin. 2 din vechiul Cod penal
- alin. (3): art. 60 alin. 6 din vechiul Cod penal
- alin. (4): art. 60 alin. 6 din vechiul Cod penal
Ultima modificare: Marți, 31 Martie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Imi cer scuze dar m-am exprimat eu gresit. Era vorba despre modul de executare daca se poate vorbi de o scurtare a anului astfel incat in loc de 8 luni, sa existe posibilitatea efectuarii pedepsei in 6 luni, echivalentul unui an calendaristic? Concret, ma refer la o pedeapsa de 2 ani si 9 luni. In 2 luni de cand este inchis nu a avut nici un raport, participa la toate activitatile si a facut si cerere de munca dar pe care nu i-a aprobat-o inca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata kyliejenner kyliejenner Buna ziua ! Am nevoie de o lamurire de la dvs. Daca cineva a fost condamnat la doi ani , a executat 5 luni in prevenitv , cat ramane din pedeapsa totala si ... (vezi toată discuția)
Cate luni faci inchisoare la pedeapsa de un an? georgianaflorentina94 georgianaflorentina94 sotul meu e candamnat la un an de inchisoare pt furt calificat nu are antencedente are sanse se iasa inainte de a executa un an? (vezi toată discuția)
Liberare conditionata moarte moarte Din 6 ani de inchisoare a executat pana in prezent 2 ani si 8 luni.Cand va avea dreptul la liberare conditionata? (vezi toată discuția)