avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident cu vatamare corporala - neacordare de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident cu vatamare corporala - neacordare de prioritate

Buna ziua. Am si eu cateva intrebari legate de situatia in care ma aflu:
In August 2008 am avut un accident cauzat de neacordare de prioritate (eu fiind vinovatul) care s-a soldat pe langa pagube materiale si cu vatamare corporala. Politia a intocmit dosar de cercetare penala care a fost solutionat cu NUP de catre procuror datorita lipsei plangerii prealabile (ne-am "impacat"). Eu am primit solutia data de procuror in martie 2009. Pana acum o saptamana politistii mi-au tot prelungit dovada fara sa ma intrebe daca s-a incheiat urmarirea penala; au incetat sa mi-o mai prelungeasca cand am insistat ca am primit deja de 2 luni NUP de la procuror dorind sa vad finalizata treaba asta.
Intrebarea mea este urmatoarea:
- Este obligata Politia sa-mi comunice in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii, procesul verbal prin care aplica sanctiunea complementara de suspendare a dreptului de a conduce ? Data aplicarii sanctiunii poate fi considerata data trecuta pe dovada ("Termen de suspendare 90 de zile din ....). Mentionez ca sanctiunea este "reconoscuta ca fiind aplicata" din moment ce am fost primit la testul de verificare a cunostintelor de teorie, test pe care l-am promovat la 4 zile dupa ce mi-a fost aplicata sanctiunea de suspendare a dreptului de a conduce.
- In cazul in care nu primesc procesul verbal de constatare a contraventiei in termen de 30 de zile se prescrie sanctiunea principala (care nu exista in cazul asta) cat si sanctiunea complementara asa cum e prevazut in art. 14 din OUG 2/2001 (tinant cont ca sanctiunea complementara urmeaza soarta sanctiunii principale)?

Multumesc frumos.
Ultima modificare: Marți, 23 Iunie 2009
adrian.cc, utilizator
Cel mai recent răspuns: niculescu cornelia , utilizator 20:43, 26 Iulie 2009
Termenul de 30 zile curge de la data intocmirii p.v. de contraventie.
P.V. se poate intocmi in termen de 6 luni de la data comiterii/savarsirii faptei contraventionale.
Pe timpul procesului penal, pana la constatarea ca infractiunea este numai contraventie, termenul de 30 zile nu curge.
OUG. 2/2001
Art. 14
(1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

HG 1391/2006
Art. 219
.......
(5) Contravenientul este obligat sa sustina examenul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, în perioada executarii sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce, în zilele stabilite, saptamânal, la nivelul serviciului politiei rutiere.

OUG 195/2002
Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
............

Din moment ce mi-a fost permis sa sustin testul ala cu 15 intrebari inseamna ca sanctiunea a fost aplicata, deoarece acel test se poate sustine doar in perioada de suspendare. Din asta eu inteleg ca un proces verbal a fost intocmit dar ca inca nu l-am primit. Sau dupa principiul "las' ca merge si asa" toata treaba merge din inertie?
Corect?
Ultima modificare: Miercuri, 24 Iunie 2009
adrian.cc, utilizator
are cineva vreo idee?
multumesc.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2009
adrian.cc, utilizator
Buna seara,
Am nevoie de ajutorul dumneavoastra in ceea ce priveste un accident rutier cu vatamare corporala grava.Accidentul a avut loc intr-o intersectie nesemnalizata si nesemaforizata. Fiica mea a traversat pe la coltul intersectiei,iar soferul a intrat pe contrasens si a lovit-o, dupa care a intrat intr-un copac aflat la o distanta de 35 de metrii intersectie.
In data de 10.04.2009 in comuna Tartasesti,Jud Dambovita (Manastirea La Maici) a avut loc accidentul in cauza.
In urma accidentului fiica mea a suferit multiple traumatisme la ambele membre inferioare si superioare (fractura ambe oase extremitate distala gamba dreapta,hemoragie interna in zona toracelui,hemoragie externa ),suferind nenumarate interventii chirurgicale pana in momentul de fata ,iar recuperarea durand cel putin 1 an.
La locul accidentului au fost prezenti mai multi martorii,dar nu toti au acceptat sa dea declaratie la politie din motive personale(soferul este fiul unei persoane influente in acea zona din cate am inteles...).
Avand in vedere gravitatea accidentului, organele de politie nu au luat masurile prevazute in legislatie(nu ne-au luat declaratii nici pana in ziua de azi ).
Din cele constatate la fata locului in data de 17.04.2009 s-au musamalizat anumite urme ale accidentului.Tatal soferului a cerut ca de accident sa se ocupe anumite persoane din cadrul sectiei de politie din Targoviste si nu cele de pe raza carei a avut loc accidentul.
Aceeasi persoana a incercat sa influenteze victima(fiica mea),intrand in spital prin locuri cu acces limitat si vorbind cu ea in lipsa mea(spunandu-i ca ea sa aruncat in fata masinii,cu toate ca sunt martori care pot infirma cele declarate de acesta).
In momentul de fata am un avocat,dar care pana in momentul de fata nu a facut decat sa imi ceara actele de la spital,poze si cam atat.
I-am oferit toate actele pe care mi le-a cerut,mai putin rezultatul testelor IML pe care nu pot sa le fac fara acel formular de la politia pe raza careia a avut loc accidentul.Avocatul mi-a spus ca cei de la politie nu au fonduri pt. a-mi da acel formular.
Au trecut 2 luni jumate si nu au fost luate declarati,nu am testul IML,nu s-a intamplat absolut nimic...
Mentionez ca nu am depus plangere penala la politie,mai poate fi depusa avand in vedere ca au trecut peste 2 luni de la accident?
Pana in momentul de fata nu am depus nici macar o declaratie,nici eu nici martorii,nici la avocat nici la politie..
Ce mai pot sa fac in acest caz??

Multumesc anticipat !
Ultima modificare: Vineri, 26 Iunie 2009
DanielaGrigorescu, utilizator
ma aflu in situatia Dvs.
Adica astazi am primit NUP-ul si m-am prezentat cu el la politie ! Mi-au spus clar ca-mi suspenda permisul 90 de zile!
Si am zis ok! Vreau proces verbal de suspendare a permisului ... Mi-au zis ca NU mi se mai face proces verbal de suspendare a permisului dar mi se va comunica acasa faptul ca mi-a fost suspendat 90 de zile ...
Povestea mea este lunga...
Va rog sa-mi spuneti ce ati facut mai departe ...

Alte discuții în legătură

Cum cotest un pv intocmit in urma unui accident cu victime? denisa_m denisa_m Buna ziua, in luna ianuarie 2009 am fost implicata intr-un accident \"soldat cu victime\". Initial i-a fost luat permisul celuilalt sofer, apoi el a primit ... (vezi toată discuția)
Pentru cate zile se suspenda permisul pentru vatamare corporala din culpa? v_alin v_alin Am provocat recent un accident cu victima(o zi de spitalizare),neacordare de prioritate, politia mi-a suspendat permisul pentru 90 de zile. In procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Recalcularea alcolemiei sacagiudan sacagiudan va doresc o zi buna .Am si eu o intrebare am fost inplicat intrun accident fara victime accidentul nu a fost provocat de mine dar in schimb eu am avut ceva ... (vezi toată discuția)