avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cand se considera pensionat un salariat?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cand se considera pensionat un salariat?

Buna ziua.
Va rog mult sa imi spuneti cand se considera pensionat un angajat? La momentul desfacerii cim-ului? sau din ziua in care isi depune dosarul de pensionare la ITM?
Daca exista o reglementare legala in acest sens va rog sa precizati.
1. Dosarul de pensionare nu se depune la ITM, ci la Casa de pensii.

2. In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.
In speta, un fost angajat care s-a pensionat, respectiv la care i-a incetat CIM-ul la data de 16.01.2014 solicita un premiu la pensionare prevazut in CCM (care nu mai este in vigoare din 31.12.2014) pe motiv ca decizia de pensionare i-a fost emisa de catre Casa de pensii la data de 29.08.2013.
Intrebare: Are dreptul la premiul fostul angajat avand in vedere ca nu mai exista temei legal ptr. acordarea acestuia, intrucat CCM-ul a expirat la data mai sus aratata.
Scuze CCM-ul a expirat in 31.12.2013. am gresit eu mai sus data.
Problema este discutabila.

Avea dreptul la acordare , data decizia a primit-o in august 2013. Daca nu i s-a acordat, in instanta se poate ridica exceptia prescriptiei dreptului la actiune (6 luni).

art.269 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
....
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
....
credeam ca exista undeva reglementat cum se stabileste data de la care poate fi considerat pensionar un angajat. In opinia mea aceasta data ar fi data desfacerii cim-ului sau data la care a adus la cunostinta angajatorului faptul ca a primit decizia de pensionare.
In ceea ce priveste exceptia mai sus expusa, aceasta o pot invoca si dupa ce am depus intampinarea (este vb. de alt caz asemenator) ?

Alte discuții în legătură

Dilemă decizie pensionare Adrian Vasile10 Adrian Vasile10 Buna seara!Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speță: Pe data de 18.12.2023 am depus dosarul de pensionare pt limita de varsta la casa de pensii iar pe ... (vezi toată discuția)
Incetare cim prin decizie de pensionare anticipata perlutza perlutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea problema: Mama mea si-a depus acum 2 luni la casa de pensii dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Emilia Tofan Emilia Tofan Am un angajat care doreste sa se pensioneze anticipat. Indeplineste conditiile de varsta si stagiu de cotizare asa cum sunt prevazute de legea 19/2000. ... (vezi toată discuția)