avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... recuperare suma amenda de la angajati
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

recuperare suma amenda de la angajati

Buna ziua. In cazul unei sanctionari a Angajatorului de catre ANAF pentru o diferenta de cativa lei in casa de marcat sau in cazul altor nereguli mai mult sau mai putin grave datorate operatorilor casei de marcat, Angajatorului este in masura sa recupereze prejudiciul (inclusiv neincasarile pe perioada suspendarii activitatii de vanzari) de la angajati (operatorii casei de marcat)? Si care ar fi suma maxima, indiferent de actele si conventiile semnate intre Angajator si Angajat la inceperea activitatii in companie? Scria undeva ca 5 x salariul min brut i se poate imputa maxim angajatului. Cat de protejati sunt angajatii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:08, 3 Aprilie 2015
Acțiune în răspundere civila delictuala dacă nu exista un contract care prevede sancțiuni!
Sa inteleg ca se poate inainta in instanta de catre Angajator imputarea daunelor, chiar daca totul a pornit doar de la 1-3 lei dati ca rest in plus sau minus si recuperati pana la sfarsitul zilei, fara nici o rea-intentie, ci pur si simplu, datorat fluxului de monede? Se pot intampla si astfel de cazuri doar din in lipsa de monede, nu din intentie de fraudare.

Daca se specifica ca angajatorul are dreptul sa recupereze orice daune produse de angajat in actele semnate intre Angajator si angajat, ele sunt prioritare dispozitiilor Codului Civil/Fiscal?

Ideea e: ce are si cat are maxim de pierdut angajatul daca ANAF amendeaza magazinul pentru DOAR 1 leu gasiti in minus sau in plus?

(Subiectul e legat de actiunile de amploare curente ale institutiei si de diferitele stiri mai mult sau mai putin adevarate.)

Multumesc. O zi buna!
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
danalex_21, utilizator

Acest principiu a fost consacrat de doctrină și jurisprudență și în acest moment este prevăzut legal în art. 1385 alin. 1 noul Cod civil: Prejudiciul se repară integral, dacă prin lege nu se prevede altfel.

Repararea integrală a prejudiciului material, economic sau patrimonial constă în înlăturarea consecințelor dăunătoare ale unui fapt ilicit, în scopul repunerii victimei în situaţia anterioară (restitutio in integrum).

Nu are nicio legatura raspunderea civila delictuala cu situatia de fapt.

Art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
Multumesc.
Deci, daca nu se poate ajunge la un acord al partilor, atunci se actioneaza in justitie.
Concret, daca Angajatorul are prejudiciu de 10.000 lei amenda pt 1 leu in plus in casa + suspendarea activitatii x luni + daune de imagine + alte daune, acestea se pot imputa si se pot executa silit angajatului? Is sanse sa se intample asa ceva? De regula compania se preteaza la astfel de gesturi? Nu stiu ce sa zic, pare foarte aiurea... Cumva trebuie sa se poata apara angajatul...

Alte discuții în legătură

Raspundere salariat is_yka is_yka Cum trebuie sa procedez pentru a-i imputa salariatului amenda pe care societatea a primit-o, deoarece acesta nu a scos rovinieta. (vezi toată discuția)
Amenda iuliangoga iuliangoga Amenda poate fi considerata paguba ? In acest sens , angajatorul se poate indrepta impotriva salariatului care a gresit ? (vezi toată discuția)
Raspunderea civila oanaportar oanaportar Raspunderea civila a functionarului public: - în baza art. 85 alin 1 din Legea nr. 188/1999: „(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei ... (vezi toată discuția)