avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspunderea civila
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspunderea civila

Raspunderea civila a functionarului public:
- în baza art. 85 alin 1 din Legea nr. 188/1999:
„(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei publice în situatiile prevazute la art. 84 lit. a) si b) se dispune prin emiterea de catre conducatorul autoritatii sau institutiei publice a unui ordin sau a unei dispozitii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, dupa caz, prin asumarea unui angajament de plata, iar în situatia prevazuta la lit. c) a aceluiasi articol, pe baza hotarârii judecatoresti definitive si irevocabile”.

Dar in cazul personalului contractual,
pentru raspunderea civila a personalului contractual,
1. - ce legislatie se aplica ?
2. - care este termenul legal in care conducatorul institutiei publice
trebuie sa emita o Decizie de imputare
pentru repararea pagubelor
prin recuperarea prejudiciului ?

Dar in cazul managerului institutiei ?
ce legislatie se aplica ?
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2016
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 10:03, 22 Iulie 2016
1. art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

....
Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

2. Recuperarea prejudiciului :
- pe cale amiabilă.
Angajatorul poate solicita salariatului în cauză, printr-o notă de constatare și evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul părților, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.

- prin acţiune în instanţă
Cererea poate fi formulata în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator.
Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia isi are sediul social angajatorul.
Dar in cazul managerului institutiei ?
ce legislatie se aplica ?
Ce tip de contract are incheiat ?
Are un Contract de management
incheiat cu Consiliul Judetean, institutia ierarhic superioara.
Deci, nu este angajatul institutiei noastre,
dar este conducatorul institutiei noastre.
Contractul este pe o durata de 3 ani.
Ultima modificare: Vineri, 22 Iulie 2016
oanaportar, utilizator
In acest caz, sunt incidente prevederile Codului Ciovil cu privire la raspunderea civila contractuala si raspunderea civila delictuala.

Alte discuții în legătură

Recuperare sume nedatorate aricici aricici In urma controlului Curtii de Conturi, a rezultat o suma ce nu trebuia platita angajatilor . Avand in vedere ca exista trei categorii de persoane implicate ( ... (vezi toată discuția)
Decizia de imputare bubu.g bubu.g Conform art.169 din Codul muncii nici o retinere nu poate fi operata fara hot.judecatoreasca.Prin Ordinul 3518/2008 se prevede un model de decizie imputare ... (vezi toată discuția)
Dauna in accident auto pentru firma mihaibaciu10 mihaibaciu10 Buna seara, Cum se procedeaza in cazul unui accident auto produs de un angajat? Dauna este aproape totala si masina nu mare are casco. Angajatul se afla ... (vezi toată discuția)