avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Recuperare sume nedatorate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Recuperare sume nedatorate

In urma controlului Curtii de Conturi, a rezultat o suma ce nu trebuia platita angajatilor . Avand in vedere ca exista trei categorii de persoane implicate ( functionari publici, angajati contractuali, persoane pensionate ) care este modalitatea si temeiul legal de recuperare a acestor sume impuse institutiei prin raportul curtii de conturi pt. fiecare categorie de persoane.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:16, 28 Martie 2016
1. pentru personalul contractual , se aplica prevederile Codului Muncii. Sens in care, Recuperarea prejudiciului prin acţionarea în instanţă sau prin incheierea unui acord cu salariatul, conform art.254 C.mun.

Art. 254.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie


2. pentru functionarii publici, se aplica prevederile Legii nr.188/1999, si anume:
Art.84
Răspunderea civilă a funcţionarului public se angajează:
a) pentru pagubele produse cu vinovăţie patrimoniului autorităţii sau instituţiei publice în care funcţionează;
b) pentru nerestituirea în termenul legal a sumelor ce i s-au acordat necuvenit;
c) pentru daunele plătite de autoritatea sau instituţia publică, în calitate de comitent, unor terţe persoane, în temeiul unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.

Art. 85
(1) Repararea pagubelor aduse autorităţii sau instituţiei publice în situaţiile prevăzute la art. 84 lit. a) şi b) se dispune prin emiterea de către conducătorul autorităţii sau instituţiei publice a unui ordin sau a unei dispoziţii de imputare, în termen de 30 de zile de la constatarea pagubei, sau, după caz, prin asumarea unui angajament de plată, iar în situaţia prevăzută la lit. c) a aceluiaşi articol, pe baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile.
(2) Împotriva ordinului sau dispoziţiei de imputare funcţionarul public în cauză se poate adresa instanţei de contencios administrativ.
(2^1) Ordinul sau dispoziţia de imputare rămasă definitivă ca urmare a neintroducerii ori respingerii acţiunii la instanţa de contencios administrativ constituie titlu executoriu.
(3) Dreptul conducătorului autorităţii sau instituţiei publice de a emite ordinul sau dispoziţia de imputare se prescrie în termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
Multumesc pentru raspuns, astept parerea dvs. in ceea ce priveste a treia categorie , respectiv persoanele pensionate intre timp.
Daca sunt angajate - persoanele pensionate intre timp. - li se aplica prevederile mentionate mai sus.

In caz contrar, sunt aplicabile prevederile C.proc.civ. privind executarea silita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspunderea civila oanaportar oanaportar Raspunderea civila a functionarului public: - în baza art. 85 alin 1 din Legea nr. 188/1999: „(1) Repararea pagubelor aduse autoritatii sau institutiei ... (vezi toată discuția)
Dispozitie imputare sume incasate necuvenit functionar public ContSters135086 ContSters135086 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema : Se poate emite o dispozitie de imputare sume incasate necuvenit ( in urma controlului Curtii de ... (vezi toată discuția)
Decizie imputare prejudiciu functionar public macreanu macreanu un prejudiciu imputat prin decizie de catre primar unui functionar public stabilit de catre curtea de conturi prin decizie se cere extindrea prejudiciului .La ... (vezi toată discuția)