Doresc sa fiu lamurit in urmatoarea problema: cineva mi-a prezentat trei chitante insotite fiecare de facturi, pentru a justifica niste cheltuieli in cadrul unui proces de partaj succesoral.
Insa aceste inscrisuri sunt cel putin dubioase, intrucat dupa numarul fiecarei chitante se vede ca el au fost eliberate in ordine descrescatore, si nu crescatoare ( asa cum este normal ).
Iata chitantele:
Chitanta nr. 0636296 de pe 04.03.2004
Chitanta nr. 0636285 de pe 12.03.2004
Chitanta nr. 0636275 de pe 03.04.2004
Iata facturile:
Factura nr. 2578013 de pe 04.03.2004
Factura nr. 2578025 de pe 12.03.2004
Factura nr. 2578050 de pe 03.04.2004
Sunt aceste chitante niste falsuri sau nu ? Si daca da, cum pot demonstra asta ?!
Domnisoara, tot ce stiu este ca aceste chitante alaturi de facturi, au fost prezentate in instanta ca dovada a unor cheltuieli efectuate.
Ce ma intrebati dumneavoastra nu am de unde sti, ideea este ca acea persoana a venit in instanta si a zis: eu am cheltuit X suma iata dovada. Iar ma rog, mie mi se pare foarte dubios ce-a prezentat.
Faptul ca, seria acestor chitante este descrescatoare nu poate conduce la ideea ca acestea sunt false, cel mult la faptul ca persoana care a emis aceste chitante nu a respectat ordinea lor(si legea contabila de la aceea vreme) Dar puteti sa incercati sa cereti prezentarea evidentei contabile a celui care a primit aceste plati
Chitantele reprezinta contra valoarea facturilor enumerate mai jos.
Iar eu ma intreb urmatorul lucru. Cum de Facturile asociate chitantelor sunt eliberate in ordine crescatoare iar chitantele propriu-zise sunt in ordine descrescatoare ?
Art. 5. -
(1) Persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, vor asigura un regim intern de numerotare a facturii în conformitate cu prevederile cuprinse în anexa nr. 4 care face parte integrantă din prezentul ordin.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi altor formulare financiar-contabile care stau la baza înregistrării de venituri, cum ar fi: monetar,chitanţă şi altele, după caz, precum şi avizului de însoţire a mărfii.
Iar Anexa 4 iata ce zice:
2. Factura va avea un numar de ordine, in baza uneia sau mai multor serii, numar ce
trebuie sa fie secvential, stabilit de societate, astfel incat sa se asigure necesarul in functie
de numarul de facturi emis.
Dupa cum se observa, prevederile alin. 1 alaturi de Anexa 4 se aplica si alin. 2, adica si altor formulare financiar-contabile printre care si chitanta
Iar chitantele prezentate de mine, nu respecta aceasta lege. Iar din moment ce n-o respecta, inseamna ca aceste chitante sunt nule.
Formulare tipizate
dona77
Stiu ca facturile, chiar si chitantele, nu mai au regim obligatoriu tipizat (se pot emite si intr-un format de calculator); la fel este si cu restul ... (vezi toată discuția)