avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Construcție fosă vecin pe hat la 5 metri de fața ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Construcție fosă vecin pe hat la 5 metri de fața casei mele și aproximativ 8 metri de fântână

Bună seara,
Casa mea este orientată cu fața spre răsărit la aproximativ 8 metri de hotar, hotar pe care este construit un gard, gard ce este al meu.
Vecinul din fața casei mele are zidul din spatele casei la aproximativ 2 metri sau mai puțin față de hotar, nu știu exact că acum nu sunt la fața loculului să fac o măsurătoare exactă, dar e de maxim 2 m, până aici totul ok, totul în regulă.
Până anul trecut, când vecinul meu a murit, ambele case, atât a mea cât și a vecinului erau pe un singur nivel. După moartea vecinului, casa a rămas fiicei acestuia, ea devenind noua proprietară și noua mea vecină.
Aceasta a renovat casa, prin renovare aceasta a adăugat un nivel în plus casei, înălțând clădirea cu aproximativ 3 metri. Nu știu dacă vecina noastră nu ar fi trebuit să ne ceară și nouă acordul pentru a înălța, pentru că prin înălțare ne-a luat aproximativ 2 ore din soarele pe care îl aveam în curte, fiind afectate de acest lucru majoritatea plantelor. Am ignorat acest lucru, din motiv să avem o relație bună cu vecina. Nu știu dacă vecina a avut vreo autorizație de construcție, am considerat că nu este treaba mea ce face, atât timp cât nu mă afectează foarte mult și nedorind să stricăm relațiile cu nici un vecin.
Însă, în această primăvară vecina are de gând să construiască o fosă septică, casa ei nu avea. A hotărât ca această fosă să fie în spatele casei ei și curtea mea. Locul unde vrea să facă această fosă ar fi pe spațiul de aproximativ 2 metri care despart proprietățile, adică chiar lângă hotarul dintre proprietăți, acesta se află la aproximativ 5 metri de intrarea mea în casă, chiar lângă curte, și la aproximativ 8 metri de fântâna mea, care ar fi sub nivelul fosei. În plus, tot mirosul emanat de această fosă ar sta în curtea și în fața casei mele. Pentru că o fosă produce diferite gaze, foarte urât mirositoare și care trebuiesc evacuate din fosă, în special pentru a evita pericolul exploziilor.
Vecina la fel ca și mine nu este mereu prezentă pe proprietate, iar eu am plecat săptămâna trecută de acolo, ea în schimb ajungând acum. Aflând de dezacordul meu cu dorințele ei, a zis unei rude de ale mele următoarea frază: „Eu pe pământul meu pot construi tot ce vreau și unde vreau eu, nu trebuie să dau explicații nimănui!”
În aceste condiții întrebările mele ar fi următoarele:
Poate construi fosa în acel loc?
Nu ar trebui o autorizație de la vreo unitate sanitară pentru a face acest lucru?
Sau, nu ar trebui și acordul meu pentru a o putea construi acolo?
De asemeni, vreau să știu dacă putea ridica încă un nivel casei fără acordul meu, ținând cont că casa este foarte aproape de hotar?
Ce pot face și unde trebuie să denunț / să mă adresez pentru a împiedica construcția acestei fose, în cazul în care se poate face ceva?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2015
das_daniela, utilizator
Cel mai recent răspuns: das_daniela , utilizator 20:02, 8 Aprilie 2015
Mereti la primarie, si depuneti o sesizare, caci daca nu are autorizatie este problema mare.
Legislaţia ce reglementează modalitatea de montare a foselor septice de captare a apelor uzate menajere o constituie Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 536 din 23 iunie 1997 pentru aprobarea Normelor de igienă și a recomandărilor privind mediul de viaţă al populaţiei publicat în Monitorul Oficial, partea I nr. 140 din 3 iulie 1997.

Aceste norme prevăd că, în situaţia în care nu există canalizare sau posibilitatea de racord la aceasta, se vor adopta soluţii individuale de colectare și neutralizare a reziduurilor lichide, cu luarea măsurilor de protejare a mediului și sănătăţii. Îndepărtarea apelor uzate menajere provenite de la locuinţele neracordate la un sistem de canalizare se face prin instalaţii de preepurare sau fose septice vidanjabile, care trebuie să fie proiectate și executate conform normelor în vigoare și amplasate la cel puţin 10 m faţă de cea mai apropiată locuinţă.

Instalaţiile se întreţin în bună stare de funcţionare, iar vidanjul se va descărca în cea mai apropiată staţie de epurare a apelor uzate. Pentru edificarea unor astfel de fose septice vidanjabile este necesar să se obţină o autorizaţie de construcţie eliberată de primăria locului unde se execută lucrarea.

Conform dispoziţiilor art. 2 aliniatul 1 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor, autorizaţia de construire constituie actul de autoritate al administraţiei publice locale pe baza căruia se asigură aplicarea măsurilor prevăzute de lege, referitoare la amplasarea, proiectarea, executarea și funcţionarea construcţiilor.

În cazul foselor septice vidanjabile, acestea sunt considerate construcţii supuse regimului de autorizare. Întrucât edificiul este unul ce are un impact asupra mediului, la documentaţia pentru autorizaţia de construcţie este nevoie a se obţine avizul Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană și avizul Inspectoratului de Mediu.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
Birou detectivi Birou investigatii detectivi, Alte profesii
10 metri de ceaa mai apropiata locuinta? Nu put/fantana? Asa ar fi logic... Si tot logic ar fi sa depinda de tipul de fosa, de modul in care se evacueaza ea si de tipul de drenaj proiectat (daca e cu drenaj).
Oricum, nu stiu daca nu afecteaza structura gardului la instalarea fosei, ar fi cam la limita.
Ordinul 119/2014 publicat în MO 127/2014 privitor la normele de sănătate(asemănător cu ordin 536/1997 menționat mai sus,și pe care îl înlocuiește, art. 27 și nu numai.-în privința fosei.
Cu privire la înălțarea cu 1 etaj a casei , vă indic Regulament general de urbanism-art.23-autorizaţia de construire se emite numai dacă înălţimea clădirii nu depăşeşte distanţa măsurată, pe orizontală, din orice punct al clădirii faţă de cel mai apropiat punct al aliniamentului opus.
Prin urmare nu avem dreptul să facem orice dorim chiar pe proprietatea noastră- există limitele legale ale dreptului de proprietate și de care trebuie să ținem cont. Pentru extinderea-înălțarea casei,(inclusiv pt. fosă) vecina are nevoie de AC și inclusiv de studiu de însorire. Deci, fără să fiți vecin rău încercați să-i explicați toate acestea doamnei. în cauză
Dar, concret, în cazul în care la sfârșitul acestei luni, când eu voi ajunge din nou la casa de la țară, dacă voi găsi fosa deja făcută, unde pot denunța acest lucru?
La ce instituție a statului trebuie să mă adresez?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distante minime intre constructii intre gard vecin, amplasamente fose septice si alte constructii alexim_mihai alexim_mihai Buna ziua! Am construit un wc in curte la tara cu fosa betonata complet, vecinul meu dupa doi ani s-a trezit ca nu-i convine locatia fosei deoarece are o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am și eu i întrebare.am cumpărat o casa .linga ... adrian225 adrian225 buna ziua. Am și eu i întrebare.Am cumpărat o casa .Linga gardul vecinului am făcut o fosa septica la .60 de cm fata de gardul ei .Acum am făcut o ... (vezi toată discuția)
Apa potabila cu miros fecaloid mika-le mika-le Buna ziua. Am o intrebare, daca se poate. Apa noastra potabila miroase a fecale. Langa grupul nostru de pompare (doua blocuri) a fost construita acum ... (vezi toată discuția)