avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 411 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara

Buna ziua,

Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea sa stiu daca pot efectua activitati de expertiza extrajudiciara (pentru asociatii de proprietari), fara sa fiu nevoita sa ma inscriu in GEJ si sa sustin examenul aferent.

Conform standardului profesional nr 35 eu inteleg ca in calitate de expert contabil inscris in tabloul CECCAR cu viza la zi pot sa fac astfel de expertize (fara a mai fi nevoie sa dobandesc si alte calitati, sa sustin alte examene sau sa ma inscriu si in alte Corpuri) si ca doar expertizele judiciare ar presupune inscrierea in GEJ, dar intrucat nu sunt sigura daca eu interpretez bine, apelez la colegii mai experimentati in vederea lamuririi acestei probleme.

In cazul in care as avea voie sa efectuez aceste expertize, in baza unui contract de prestari servicii, se mai pune problema retinerii la sursa a impozitului de catre platitorul de venituri, asa cum este stipulat in Codul Fiscal? Sau de fapt expertiza se efectueaza de expertul persoana fizica, nu de cabinetul cu CIF?

Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor oferi un raspuns.
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
ingerasmic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 12:01, 7 Aprilie 2015
Expertizele contabile extrajudiciare se pot efectua fără a fi înscrisă în GEJ. Trebuie doar să aveți carnetul de membru CECCAR cu viza la zi, să fiți înregistrată la finanțe și să încheiați un contract de prestări servicii cu beneficiarul expertizei. Acesta vă va achita onorariul în totalitate, fără a reține impozit pe venit.
Încă un lucru, expertizele contabile extrajudiciare nu se supun auditului de calitate. Dar, fiind la început, vă sfătuiesc să rugați auditorul de calitate de la filiala CECCAR de care aparțineți să vă evalueze totuși lucrarea. Acest lucru vă va ajuta și pe dumneavoastră, și pe noi ca imagine a profesiei care face un lucru de calitate.
Multumesc din suflet pentru raspuns!
Numai bine!
Cu plăcere. Succes!
OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, privind activitatea de expertiza tehnica si contabila, judiciara si extrajudiciara mentioneaza:
-art. 26 Calitatea de expert tehnic extrajudiciar se dobândeşte pe bază de examen, care are scopul de a verifica pregătirea de specialitate, nivelul cunoaşterii actelor normative referitoare la specialitatea respectivă, precum şi a prezentei ordonanţe de către candidaţi.
-art. 27 Organizarea examenului în vederea atribuirii calităţii de expert tehnic extrajudiciar şi eliberarea legitimaţiei de expert tehnic extrajudiciar revin ministerelor şi altor instituţii centrale, fiecare în domeniul său de specialitate, stabilit conform legii.
-art.28 (1) Examenul de expert tehnic extrajudiciar se organizează şi se desfăşoară potrivit regulamentului elaborat de ministerele şi de instituţiile centrale abilitate.
(2) Regulamentul prevăzut la alin. (1) va fi elaborat în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe şi va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
-art. 29 (1) Dobândeşte calitatea de expert tehnic extrajudiciar persoana care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 10 alin. (1) şi la art. 14 şi care a promovat examenul organizat potrivit art. 27 şi 28. Condiţia minimă de stagiu în specialitate, prevăzută la art. 10 alin. (1) lit. d), poate fi majorată prin regulamentul elaborat potrivit art. 28 alin. (2).
(2) Calitatea de expert tehnic extrajudiciar şi specialitatea se dovedesc cu legitimaţia de expert eliberată de ministerul sau de instituţia centrală abilitată să organizeze examenul de expert tehnic extrajudiciar, în condiţiile stabilite de prezenta ordonanţă.
-art. 30 (1) Expertul tehnic judiciar poate efectua şi expertize tehnice extrajudiciare, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.
(2) Expertul tehnic extrajudiciar poate efectua numai expertize tehnice extrajudiciare în specialitatea pentru care a fost atestat, la solicitarea persoanelor fizice şi juridice.
CECAR este o asociatie profesionala, nu o institutie centrala. Personal, nu am cunostinta de existenta unui act legislativ prin care CECAR sa fie imputernicit de catre MJ sa organizeze examene pentru experti tehnici (si contabili) extrajudiciari.
Sunt multe discutii legate de OG nr.2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, de faptul ca este necesara o legislatie noua in acest domeniu. Pana va aparea aceasta legisaltie noua, este in vigoare tot cea veche si se aplica ca atare.
Numai instantele de judecata au dreptul legal sa se pronunte in cazul in care o speta in legatura cu calitatea de expert extrajudiciar este pe rol.
Inteleg de la dvs ca de fapt nu am voie sa fac astfel de expertize contabile extrajudiciare, decat dupa sustinerea unui examen si inscrierea in GEJ.
Am insa o nelamurire: am vazut cateva rapoarte de expertiza contabila extrajudicara efectuate la asociatii de proprietari de colegi experti contabili, pe care nu i-am regasit inscrisi in tabloul membrilor pe MJ. Inseamna ca nu aveau dreptul sa faca acele rapoarte?

Multumesc pentru raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Refuz expertiza contabila Mirela Durnea - Expert contabil Mirela Durnea - Expert contabil Care este procedura de urmat in cazul refuzului unei expertize contabile in urma numirii de catre Tribunal, datorita neactualizarii listei expertilor contabili ... (vezi toată discuția)
Topograf autorizat ocpi poate intocmi expertize extrajudiciare? Beluta Beluta Buna seara! Un inginer topograf, autorizat de OCPI (categoria B) are dreptul sa intocmeasca expertize extrajudiciare pentru persoane fizice? Acestia trebuiesc ... (vezi toată discuția)
Expert contabil judiciar bodeanu-ita bodeanu-ita Un expert contabil ,desemnat de parchet la cererea procurorului, poate efectua expertize contabile judiciare la o asociatie de proprietari, daca nu este ... (vezi toată discuția)