avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Impartire factura gaz eronata
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Impartire factura gaz eronata

Buna ziua.

Fac parte dintr-o asociatie de 12 locatari (sunt si cenzor) avem o centrala de bloc care produce caldura si apa calda, in apartamente avem contoare de apa rece si contoare de apa calda, si am urmatoarea problema. Domnul presedinte intocmeste listele de plata in mod eronat, respectiv factura de gaz o imparte in mod egal pe apartamente fara sa tina cont ca o parte din gaz s-a consumat pentru producerea apei calde. Urmare a unei sesizari facute la primarie domnul presedinte a fost informat de modul corect de calcul care este prevazut in lege dar nu vrea sa il aplice invocand fel si fel de motive (ex. ca nu stie exact cat gaz se consuma..s.a.). Intrebarea este cum il pot obliga sa intre in legalitate? Adunarea generala poate stabili ca repartizarea sa se faca in mod egal, contrar legii ?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 2 Aprilie 2015
mariancel, utilizator
Cel mai recent răspuns: terentetalharu , utilizator 18:20, 20 Aprilie 2015
Daca aveti un singur contor de gaze care arata consumul atat pentru prepararea hranei (aragaz), cat apei calde si a caldurii, atunci e dificil de separat intre cele trei utilitati.
Gazele pentru prepararea hranei se repartizeaza pe numar de persoane. apa calda pe consumul inregistrat pe apometre, iar caldura pe cota-parte indiviza in cazul ca nu aveti repartitoare.

Dv.aveti vreo idee cum ar trebui impartita o suma oarecare, sa zicem 1000 lei astfel incat sa fie corect? Cat pentru aragaz, cat pentru apa calda, cat pentru caldura?

V-ar trebui dupa contorul de bransament sa aveti inca trei contoare pentru fiecare circuit in parte ca sa se poata repartiza cat de cat corect factura de gaze.

Cei de la primarie v-au dat vreo idee?
Art. 36. - (1) In cladirile in care consumul de gaze naturale pentru bucatarii si spalatorii se inregistreaza prin acelasi aparat care masoara si consumul aferent incalzirii, se stabileste consumul aferent bucatariilor si spalatoriilor pe baza unor bareme stabilite potrivit legislatiei in vigoare.
(2) Pentru repartizarea valorii consumului de apa calda menajera pe apartamente si spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta la cladirile cu centrala termica proprie, asociatia de proprietari poate monta un contor pe instalatia de apa calda, astfel incat acesta sa inregistreze consumul de apa calda menajera din condominiu. Valoarea consumului de gaze naturale, in lipsa unui contor care sa inregistreze acest consum, pentru prepararea apei calde se determina pe baza unor bareme stabilite potrivit legislatiei in vigoare.
(3) Cheltuielile privind consumul de gaze naturale pentru incalzire la cladirile cu centrala termica proprie, in situatiile in care nu exista aparate de masura a consumului respectiv, se determina scazand din factura de gaze naturale contravaloarea gazelor naturale rezultate pentru apa calda si bucatarii conform prevederilor de la alin. (1) si (2).
Elga50 da, am idee, exista legislatie dupa cum a mentionat si terentetalharu. Gazul contorizat este folosit la o singura centrala (nu pot fi montate contoare separate) care produce caldura si apa calda.
Cei de la primarie l-au notificat pe dl. presedinte exact despre articolele mentionate de terentetalharu.
Cei 1000 de lei i-as imparti astfel - mc apa calda*16 lei = gaz consumat pt. producere apa calda, iar diferenta pentru caldura. Cei 16 lei rezulta din lunile de vara cand centrala a produs numai apa calda, eventual adaugat un procent dupa cum este specificat si in Hotararea 20/1984 deoarece e normal ca iarna sa se consume mai mult pentru producerea apei calde.
Dupa calculul acesta am de gand sa ii platesc eu dlui presedinte, si nu dupa lista care o intocmeste el. Avand in vedere ca a fost notificat de incalcarea legii de catre primarie, ma poate da in judecata pentru recuperarea diferentei?
Si pentru prepararea hranei? Adica la aragaz.
Oricum ati face, calculul este tot aproximativ.

Incercati sa propuneti un asemenea calcul. Si studiati impreuna cu un specialist in domeniu si problema montarii unor contoare pasante.
Pentru prepararea hranei avem contoare separat. Calculul de mai sus o fi aproximativ dar se apropie de realitate si in plus se respecta legea. Nu ca in cazul de fata unde cine consuma 10 mc apa calda (din diverse motive, poate sunt 4-6 persoane in apartament) plateste la fel cu cel care are 1-2 mc. (ma refer la valoarea gazului metan).
Ultima modificare: Luni, 20 Aprilie 2015
mariancel, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Repartizare cost pentru preparea apei calde menajere Arabella Pap Arabella Pap Buna ziua! Ma poate ajuta cineva cu un mod de calcul pentru repartizarea legala a costului de pe factura pentru combustibilul folosit pentru a incalzi apa? ... (vezi toată discuția)
Formula calcul danacaterina danacaterina buna ziua, va rog sa-mi spuneti care este formula de calcul pentru caldura la un bloc cu centrala pe scara. Ce procent din valoarea facturii de gaz aste ... (vezi toată discuția)