avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Taxa Radio TV
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Taxa Radio TV

Buna seara, am o problema cu SRTV.

Sunt adiministratorul unei societati comerciale de tip SRL, in cadrul societatii sunt si administator, asociat unic dar si angajat.

Societatea este una foarte mica.

Pe la mijlocul lunii martie gasesc o notificare de la dumnealor conform careia sunt obligat sa platesc taxa radio tv, mai exact taxa tv deoarece orice persoana juridica indiferent daca beneficiaza sau nu trebuie sa o achite.

Specific ca societatea este infiintata in anul 2012 si nu a primit nicio instiintare pana in acest moment.

Am raspuns solicitarii lor, am declarat ( am sa specific doar un mic rezumat):

"Declar pe propria raspundere ca NU detin si NU am detinut :
1. Contract de servicii ( Internet, telefonie fixa mobila, televiziune sau radio) intre societatea si niciun prestator, la oricare dintre punctele de lucru, sediul vechi, sau la actualul punct de lucru)
2. Nu am bunuri achizitionate prin intermediul firmei( televizoare, radiouri, tablete, laptopuri, calculatoare, telefoane, etc)
3. Nu detin masina personala sau achizitionata prin cadrul societatii mele.
Societatea nu are incheiat un contract intre Societatea Romana de Televiziune si Radio sau alte companii furnizoare de servicii, asadar nu exista contracte in care sa fie stipulate drepturile si obligatiile fiecarei parti, respectiv al furnizorului si al BENEFICIARULUI .

Incepand din 11 mai 2011, taxa radio - TV nu mai este obligatorie pentru persoanele juridice, decat daca ele beneficiaza de serviciile respective (anularea taxei TV, prin Decizia ICCJ nr. 3131/2011.)
Persoanele juridice vor fi obligate la plata taxelor radio – TV numai daca detin calitatea de beneficiari ai acestor servicii, astfel cum se mentioneaza expres in art. 40 alin. 3 din Legea 41/1994. “ Abonamentul se obtine pe baza unei cereri-tip care contine si angajamentul de plata al abonatului. Cererea aprobata are caracterul unui act autentic ce constituie titlu executoriu si se executa dupa aceeasi procedura ca si sumele datorate fiscului.”
Nicaieri insa, in cuprinsul Legii nr. 41/1994, republicata, nu se regaseste o definitie a notiunii de „beneficiar” DEX: “BENEFICIÁR, -Ă, beneficiari, -e, s. m. și f. 1. Persoană (fizică sau juridică) căreia, în temeiul unui contract, i se predau anumite produse sau lucrări, ori i se prestează anumite servicii. 2. Persoană care beneficiază de ceva.”
Mai doresc sa aduc aminte faptul ca Inalta curte de Casatie si Justitie a respins definitiv taxa radio tv pentru microintreprinderi prin decizia nr 2103.
In aceste conditii, consider ca nu este justificata notificarea dumneavoastra conform careia sunt obligat sa achit plata abonamentului pentru societate."

Astazi am avut minunata surpriza sa gasesc raspunsul de la declaratia mea, au argumentat ca pana la dovedirea inexistentei calitatii de beneficiar am obligatia sa o platesc si potrivit reglementarilor in vigoare acesta prezumtie privitoare la calitatea persoanelor juridice nebeneficiare de servicii TV nu poate sa fie inlaturata printr-o simpla declaratie.
Au mai mentionat si faptul ca deciziile INaltei Curti de Casatie si Justitie nu s-au fundamentat pe faptul ca legea nu face distinctie intre persoane juridice care detin si cele care nu detin receptoare radio tv, asadar sunt bun de plata in opinia dumnealor.

Intrebarea mea este urmatoarea: ce pot face? eu evident ca nu doresc sa le platesc, nu platesc ceva de care nu beneficiez.

Am observat ca in factura de curent este trecuta acesta plata de radio tv, dar suma este mai mica, nu 15 lei pe luna sau 50 de lei pe luna pana cand nu s-a schimbat suma impozitarii,

Va rog sa ma ajutati cu sfaturi si sugestii pertinete asa cum o realizati tot timpul

Cu stima
Cel mai recent răspuns: SebastianTM , utilizator 21:55, 2 Aprilie 2015
Recunosc n-am citit in intregime detaliile intrebarii dvs. , dara daca vreti sa nu vi se mai factureze taxa radio tv , trebuie sa va deplasati la sediul distriduitorului de energie electrica , si sa depuneti o cerere insotita de o declaratie , si se rezolva . Pana atunci platiti doar valoarea energiei consumate fara taxa radio.
Buna seara, multumesc pentru raspuns, adica trebuie sa merg la ENEL? dar pana atunci ma obliga cei de la TVR sa le platesc ceea nu vreau, pentru ca nu beneficiez, trebuie sa le raspund ceva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa radio tv SebastianTM SebastianTM Buna seara, am o problema cu SRTV. Sunt adiministratorul unei societati comerciale de tip SRL, in cadrul societatii sunt si administator, asociat unic dar ... (vezi toată discuția)
Taxa radio / tv pt microintreprindere AlexClauEdy AlexClauEdy Am primit o atentionare prin care S. R.Tv imi aduce la cunostinta ca am de plata taxa pentru serviciul public de televiziune (15 lei/luna) pentru o perioada ... (vezi toată discuția)
Taxa radio tv pentru sc gabita.73 gabita.73 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati. Am primit din partea Radio Iasi o notificare prin care sunt anuntata ca trebuie sa platesc acea taxa radio-tv conform HG ... (vezi toată discuția)