avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 326 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita ANAF restituire taxa de poluare
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita ANAF restituire taxa de poluare

Buna ziua!

Dragi colegi!

Sunt avocat si ma confrunt cu o dilema legata de taxa de poluare. Am 2 hotarari irevocabile pe taxa de poluare, pentru care am depus cererea de restituire la AFP in luna ianuarie 2014, cu aproximativ 35 de zile anterior aparitiei infamei OUG 8/2014. Pentru una din hotarari s-au primit banii (abia in iulie sau august 2014, cu cerere din ianuarie) deoarece reclamantul respectiv a avut norocul ca functionarul caruia i-a fost repartizata lucrarea sa intocmeasca actele pentru restituire anterior aparitiei OUG 8/2014, ceilalti 2 insa (cu cererea depusa in aceasi zi) nu au avut acelasi noroc. Pana la aceasta data (mai bine de un an de la data depunerii cererii) nu s-a primit nimic - nici vorba de graficul cu cei 5 ani, ci numai o adresa acum cateva luni in care i se aducea la cunostinta, in mare, de prevederile OUG si modalitatea principiala de restituire.

Intrebarea mea este: a incercat cineva obtinerea sumei pe cale de executare silita? Stiu ca OUG 8/2014 dispune in mod expres ca executarea silita e suspendata de drept, dar... eu ma gandesc ca in cazul unei executari silite in mod cert AJFP va face contestatie la executare si va invoca textul insa in opinia mea se poate invoca in aparare articolul 6 din CEDO privind dreptul la un proces echitabil (care presupune conform jurisprudentei CEDO respectarea acestui drept inclusiv in faza de executare; termenul rezonabil este iarasi implicit inclus in acest drept, etc. - aceasta cu atat mai mult cu cat nici macar nu stim cei 5 ani de cand incep in conditiile in care in mai mult de un an nu s-a intamplat nimic, in cele 45 de zile initiale nimic etc.). Este stiut ca dreptul comunitar prevaleaza asupra celui national, inclusiv conform Constitutiei Romaniei... insa mi se pare ca dreptul la un proces echitabil este o chestiune (ca mai toate in drept) interpretabila. Si cum si exceptia de neconstitutionalitate a fost respinsa (nu comentez aspectul...), nu stiu daca o instanta va avea in vedere un drept principial consacrat de CEDO (care presupune interpretarile de rigoare) versus un text - fie el si de OUG - foarte clar si specific care indica faptul ca executarile silite sunt suspendate. Desi juridic vorbind esalonarea asta e o monstruozitate, interventia unui text legal peste hotarari irevocabile (sau ma rog, definitive pentru cele pe NCPC)- nici nu pot sa calific asa ceva intr-un stat de drept cum ne pretindem a fi, nu vad la aceasta data vreo cale concreta de a o infrange. #-o

Deci rezumand... ce credeti despre posibilitatea executarii silite in astfel de cazuri si despre sansele de a se respinge contestatia la executare a AJFP pe motivele aratate mai sus legate de incalcarea dreptului la un proces echitabil, drept consacrat de legislatia comunitara?... A facut cineva vreo incercare pana acum?...

O zi frumoasa tuturor!
Cel mai recent răspuns: S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L. , Contabil 01:12, 8 Aprilie 2015
~ Conținut șters la cerere ~
Salut am si eu o masina care vreau sa o inscriu as vrea sa stiu daca se mai poate recupera taxa de poluare ?
Un punct de vedere oficial (in scris) al ANAF ati solicitat? Pentru ca din experienta mea cu ANAF-ul, pasarea pe limba ei piere...
Ultima modificare: Miercuri, 8 Aprilie 2015
S.C. ORIEDA CONT EXPERT S.R.L., Contabil
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa poluare - dobanda - perioada restituire - etc voandrei voandrei In legatura cu dosarul 4186/109/2013 ( http://infodosar.ro/d.php?dosar=4186/109/2013&submit=Cauta ) Este vorba despre o taxa de poluare. Am citit pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - restituire taxa auto costica_pantiru costica_pantiru In legatura cu restituirea taxei auto Eu am depus hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila la sectia finante inainte de aparitia OUG aguvernuluiin ... (vezi toată discuția)
Taxa de mediu (prima inmatriculare) ifronea ifronea buna ziua; ma intereseaza sa stiu cum se face procedura prealabila la Finante? cine a facut-o il rog sa ma ajute si pe mine; ma intereseaza in mod special ce ... (vezi toată discuția)