Buna ziua,
situatia mea actuala: in prezent sunt angajat la o firma privata ( multinationala), iar din august ma voi pensiona ( 65 ani). Firma mi-a propus continuarea unei parti a activitatii desfasurate in prezent in baza unui contract incheiat intre firma si mine ca liber profesionist.Un aditional la contract va cuprinde toate activitatile ce trebuie sa la desfasor pentru firma. Va rog sa-mi spuneti ce pasi trebuie urmati pentru a activa ca liber profesionist in situatia descrisa mai sus.
cu multumiri
GNE
Daca e o profesie liberala trebuie doar sa va inscrieti la administratia financiara; daca e un alt tip de activitate puteti infiinta un PFA sau II pe OUG 44/2008; sau o societate comerciala pe L31/90
In primul rand multumesc pentru raspuns. Din pacate notiunea de profesie liberala nu este definita clar in legislatie. Am gasit o lista cu profesii liberale, dar aceasta este restrictiva si cuprinde un numar restrans de profesii si numai in anumite domenii. Am absolvit Facultatea de Instalatii pentru Constructii si sunt inginer in domeniul incalziri, ventilatii, aer conditionat si refrigerare.In ultima perioada am preluat in cadrul firmei si activitatea de consultant pe probleme de mediu si in special legislatie , norme si standarde europene. Contractul pe care urmeaza sa-l semnez cuprinde ca activitate de baza pe care o voi desfasura pe cea de consultanta in domeniu legislatiei de mediu si al ingineriei in domeniile mentionate anterior.
Nu stiu daca aceasta activitate poate fi incadrata intr-una din profesiile liberale ce apar de exemplu in Ghidul ANAF cu profesii liberale.
Nu inteleg de ce numai profesiile din anexa nr. 2 (LISTA profesiilor reglementate în Romania) din Legea 200/2007 pot fi luate in considerare. Oare plata unei cotizatii pentru a deveni membru al unei asociatii profesionale este o garantie a calitatii si profesionalismului in exercitarea unei profesii ?
multumesc / GNE
Prin urmare, a ramas PFA, II sau societate comerciala. Oricum ar fi, trebuie sa mergeti la registrul comertului. Acolo va vor indruma cu privire la ce aveti de facut.
In Codul Fiscal 2015, la ART. 46 Definirea veniturilor din activităţi independente
(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comerţ ale contribuabililor, din prestări de servicii, altele decât cele prevăzute la alin. (3), precum şi din practicarea unei meserii.
(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obţinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament în valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii.
Se poate incadra activitatea de consiliere ( inginerie, legislatie europeana) descrisa anterior la alineatul (2) - prestari de servicii sau la alineatul (3) - practicarea unei meserii?