avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Control judiciar abuziv
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Control judiciar abuziv

Buna ziua.Va rog sa ma lamuriti intr-o problema pe care am intampinat-o in cursul unui proces penal.
In februarie 2013 am fost arestat intr-un dosar penal.Dupa 2 luni de arest preventiv, am fost trimis in judecata tot in stare de arest, insa dupa o saptamana am fost eliberat sub control judiciar, avand interdictia de a parasi localitatea de domiciliu.
Dupa circa 11 luni !!! ( in februarie 2014, atunci cand a intervenit noul cod penal si au incetat de drept toate masurile preventive ) a fost inlocuita interdictia de a parasi localitatea cu cea de a parasi tara, controlul judiciar mentinandu-se in continuare.
In octombrie 2014 am facut o cerere de revocare a controlului judiciar, insa a fost respinsa, cu motivul ca temeiurile care au condus la luarea masurii inca subzista.
In decembrie 2015 controlul judiciar a fost declarat neconstitutional, legea s-a modificat apoi, judecatorul a trebuit sa verifice inca o data legalitatea si temeinicia controlului judiciar - si bineinteles - temeiurile care au dus la luarea masurii INCA au subzistat!
In urma cu o luna de zile s-a dat sentinta in prima instanta.Pedeapsa este cu executare, fapta fiind facuta in stare de recidiva.
Mentionez ca pe parcursul procesului penal nici mie, nici celorlalti inculpati nu ne-a fost admisa NICI UN FEL de proba(nici macar martori, expertize, etc.). Cu alte cuvinte, procesul a avut loc intre procuror si judecator, ca de altfel in majoritatea proceselor din tara asta.In fine..sa zicem ca asta mai putin conteaza :)
Dupa terminarea procesului in prima instanta, judecatorul a hotarat : Menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpat prin încheierea penală din luna februarie 2014.
Este posibil sa se mentina controlul judiciar pe o perioada de 2 ani si sa se prelungeasca si dupa solutionarea in prima instanta a cauzei?Asta dupa ce aproape un an de zile nu am avut voie sa parasim localitatea de domiciliu?!?! Mi se par niste abuzuri GROSOLANE!!!Ce temeiuri mai subzista la baza mentinerii controlului judiciar 2 ani de zile si in continuare?
Vreau sa va mentionez ca faptele pentru care am fost trimisi in judecata nu sunt cu violenta.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:23, 30 Iunie 2015
Este posibil sa se mentina controlul judiciar pe o perioada de 2 ani si sa se prelungeasca si dupa solutionarea in prima instanta a cauzei?

Baza legala are, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii controlului judiciar, nu am de unde sa stiu.
ART. 215^1
Durata controlului judiciar
................................
(8) În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.
.................................
ART. 399
Dispoziţiile cu privire la măsurile preventive
(1) Instanţa are obligaţia ca, prin hotărâre, să se pronunţe asupra menţinerii, revocării, înlocuirii ori încetării de drept a măsurii preventive dispuse pe parcursul procesului penal cu privire la inculpat.
(2) În caz de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, instanţa dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv.
(3) De asemenea, instanţa dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului arestat preventiv atunci când pronunţă:
a) o pedeapsă cu închisoare cel mult egală cu durata reţinerii şi arestării preventive;
b) o pedeapsă cu închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere;
c) o pedeapsă cu amendă, care nu însoţeşte pedeapsa închisorii;
d) o măsură educativă.
(4) Hotărârea pronunţată în condiţiile alin. (1) şi (2) cu privire la măsurile preventive este executorie.
(5) Când, potrivit dispoziţiilor prevăzute la alin. (1) - (3), inculpatul este pus în libertate, instanţa comunică aceasta administraţiei locului de deţinere.
(6) Inculpatul condamnat de prima instanţă şi aflat în stare de arest preventiv este liberat de îndată ce durata reţinerii şi cea a arestării devin egale cu durata pedepsei pronunţate, deşi hotărârea nu este definitivă. Liberarea se dispune de administraţia locului de deţinere, căreia i se comunică, îndată după pronunţarea hotărârii, o copie de pe dispozitiv sau extras.
(7) În caz de renunţare la aplicarea pedepsei, de amânare a aplicării pedepsei, de achitare sau de încetare a procesului penal, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii faţă de inculpat s-a luat măsura preventivă a controlului judiciar pe cauţiune, instanţa va dispune restituirea sumei depuse drept cauţiune, dacă nu s-a dispus plata din aceasta a despăgubirilor acordate pentru repararea pagubelor şi dacă nu s-a dispus plata din cauţiune prevăzută la art. 217 alin. (7).
#M2
(8) Instanţa dispune confiscarea cauţiunii dacă măsura controlului judiciar pe cauţiune a fost înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, pentru motivele arătate la art. 217 alin. (9), şi nu s-a dispus plata din cauţiune a sumelor prevăzute la art. 217.
(9) Durata măsurii arestului la domiciliu se deduce din pedeapsa aplicată prin echivalarea unei zile de arest preventiv la domiciliu cu o zi din pedeapsă.
(10) După pronunţarea hotărârii, până la sesizarea instanţei de apel, instanţa poate dispune, la cerere sau din oficiu, luarea, revocarea sau înlocuirea unei măsuri preventive cu privire la inculpatul condamnat, în condiţiile legii.
Buna seara!

Art. 2151 (8) NCPP În cursul judecăţii în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi 5 ani de la momentul trimiterii în judecată.

Cu stima.
Am si eu o problema grava,sunt victima unui control judiciar abuziv. Dosarul se afla in cercetari la parchetul de pe langa judecatoria X.

Doi proxeneti au savarsit infractiuni si am fost asociat abuziv cu acestia pe motiv ca am dus una dintre prostituate acasa la copii,deoarece le era frica de acestia si alte persoane. Mi-a expirat 60 de zile ,mi s-a prelungit controlul,am respectat toate obligatiile impuse,acum sunt pe a 4-a luna de control si nu am fost chemat nicaiesri,insa am inteles ca se unelteste cu martori falsi sa ma asocieze cu inculpatii,punandule intrebari sugestive cu anticiparea raspunsului,si cu amenintari sa ma acuze in FALS.

Va rog sa ma ajutati cumva ,Sunt disperat daca ma vor trimite abuziv in judecata,de 3 ani lucrez in Germania,concubina lucreaza deja acolo,am o fetita de 7 ani pe care o cresc,OLIMPICA NATIONAL,cu rezultate exceptionale si ,pur si simplu ma-u traumatizat psihic,initial trebuiea sa merg de 2 ori pe saptamana sa semnez la politie si astazi am aflat ca procurorul a emis o ordonanta sa merg si Sambata si Duminica,Asa dintro data!

De trei luni sunt sub Control judiciar in mod abuziv si nejustificat,sub aspectul suspiciunii rezonabile i pentru motivul ca as fi inlesnit activitatea unor proxeneti pe care nu -i cunosc,NU AM NICIO LEGATURA CU EI,insa organele de cercetare ma-u asociat relativ ,in mod Abuziv cu acestia.Mai mult momentan se incearca ticluirea de probe mincinoase sub forma obtinerii de marturii necorespunzatoare realitatii de la unii martori fara capacitate de exercitiu,iar pe cale de consecinta se intrebuinteaza de catre anchetatori intrebari sugestive cu anticiparea raspunsului,iar unii martori sunt amenintati ca daca nu vor scrie ce VOR EI vor fi bagati complici.

Exista convorbiri telefonice care nu confirma starea de fapt retinuta de procuror,iar realitatea faptica este colorata pentru a -mi induce starea de vinovatie,IN MOD ABUZIV!Mai mult am fost terorizat psihic in ancheta,tinut 12 ore fara sa fiu intrebat nimic!Totodata de trei luni de cand sunt sub control judiciar nu am fost chemat de catre niciun organ,insa dupa ce am inceput sa reclam la diferite ONG nationale si internationale,precum si la institutii ale statului.

Procurorul mi-a impus inca doua zile sa merg la semnatura la postul de politie,Sambata si Duminica,In conditiile in care aveam luni si joi.In dosarul in care sunt cercetat trebuia sa am calitatea de martor si nu de inculpat deoarece;Lipseste elementul de asociere,Lipseste vointa comuna,Lipseste intentia precum si alte elemente imperios necesare intro ancheta penala.De asemenea invederez Urmatoarele aspecte care conduc la ideea folosirii de catre procuror a INAMOVIBILITATII CA PARAVAN CU SCOPUL de a ma pune SUB invinuire in mod NELEGAL si nejustificat;Am o fetita de 7 ani in intretinere singur deoarece concubina munceste impreuna cu mine de 3 ani in Germania,insa masura controlului m-a pus in imposibilitatea de a mai munci.S-a incalcat in mod vadit Principiul Loialitatii Procedurilor IN ADMINISTRAREA PROBELOR,nefiindu-mi respectata demnitatea umana,dreptul la viata privata,utilizandu-se si mijloace care au lezat integritatea mea fizica si psihica,dupa care am fost dus la procuror.

S-a folosit in mod neloial legilor proba derivata reinterpretata si administrata cu existenta bunei relatii anchetatorul folosindu-se in mod principial si nelegal proba obtinuta fara acoperire legala in ceea ce ma priveste. Nu poate exista si persista Suspiciunea Rezonabila prin enumerare nelegitima a unor indicii necorespunzatoare realitatii,folosindu-se de interpretari ENANTIODROMICE,cu scopul de a escamota adevarul,si a colora Realitate,pentru a avea consecinta trimiterii mele in judecata in mod tendentios!

Cu speranta ca veti da curs celor aratate si care pot fi confirmate de actele dosarului,Va multumes.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Iunie 2015
Admin, administrator
Vedeti ca in astfel de cazuri se poate ajunge la condamnare si daca sunteti nevinovat.
Declaratiile se pot face in asa fel incat sa rezulte ca sunteti vinovat si nu este foarte greu pentru organul de urmarire penala.
Ulterior, instanta ii va ameninta ca depun marturie mincinoasa daca isi schimba declaratia.

Trebuia sa va angajati avocat imediat ce ati observat ca se intampla ceva in neregula.

Organul de urmarire penala a dobandit o forta foarte mare pe noile legi si daca nu v-ati aparat cand trebuia e posibil sa aveti mari probleme si sa nu scapati de condamnare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Arestare la domiciliu catalin19975 catalin19975 se scade arestul la domiciliu din pedeapsa care se da la instanta (vezi toată discuția)
Incetarea masurii arestului la domiciliu dupa pronuntarea hotararii cezarad cezarad Am o intrebare. O persoana a fost in arest la domiciliu vreo 3 luni. Intr-un final, s-a dat o hotarare de condamnare, prin care a fost condamnat de Judecatorie ... (vezi toată discuția)
Arestarea la domiciliu Robertgj Robertgj Buna ziua,am si eu o nelamurire cu privire la arestarea la domiciliu.Este privativa de libertate sau neprivativa de libertate? (vezi toată discuția)