avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 396 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... CIM + Microintreprindere? Legal?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

CIM + Microintreprindere? Legal?

Multe companii au venit cu propunere CIM+PFA acum ceva vreme, dar legea a devenit destul de clară în privința asta. Acum unele dintre ele încearcă varianta de CIM+Micro.

Ar fi 2 întrebări:
1. Legea nu spune clar dacă doar PFA-ul poate fi considerat ca fiind activitate dependentă și să ți se recalculeze până la 5 ani în urmă ceea ce ai de plată.

2. Companiile spun că poți lua bani lunar din micro, dar din câte spune legea acest lucru nu este posibil.

Am văzut că sunt câteva frânturi de discuții pe internet, dar nimic clar apropo de acest subiect care începe să fie din ce în ce mai de actualitate.

Se pot da câteva explicații, vă rog?

Mulțumesc mult!

PS: Sper să fi ales bine categoria.
Cel mai recent răspuns: ContSters326440 , utilizator 00:26, 9 Aprilie 2015
1. Extras din codul fiscal, art. 7:

2. activitate dependentă - orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare;
2.1. Orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
a) beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
b) în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
c) plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
d) plătitorul de venit suportă indemnizaţia de concediu de odihnă şi indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit.
2.2. În cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate și virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază

Nu cred că intră și micro subn incidența acestui articol.

2. În baza la ce să scoți lunar bani din micro?
Din punctul meu de vedere se cam asimilează încasării de dividende înaintea aprobării situațiilor financiare anuale și a repartizării profitului. Iar acest lucru este interzis de legea 31/1990.
Mulțumesc pentru răspuns, dar încă sunt în dubiu.

1. [ link extern ]
A se citi și întrebarea 3 / răspunsul de aici: [ link extern ]

2. Companiile spun că ai card atașat la cont și poți scoate bani direct de la bancomat, iar la sfârșit de an plătești impozitul pe dividente, dar din lege se spune că ai voie 5000 euro sub formă de împrumut (acum ce înseamnă și împrumut nu știu exact).
Ideea ar fi că din ce am citit în lege și în alte discuții lucrul acesta nu este posibil, dar aș fi mai mult decât bucuros de un răspuns mai exact.

Nu sunt în domeniu, ci pe IT, dar voi încerca un răspuns la 2.
Potrivit Art. 144^4, alineat (3), Legea 31/1990, privind societățile comerciale, administratorii pot utilizare fără justificare sau sub formă de împrumut din fondurile societății suma de 5000 Euro.

În cazul depășirii acestei sume poate fi considerat că administratorul folosește creditul societății în scop propriu, faptă care este considerată infracțiune de către Art. 272, alineat (2) și (3), din Legea 31/1990, privind societățile comerciale.
Art. 272. - Se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societăţii.

Concluzionând, în aceste condiții ai șansa să primești între 1 și 3 ani de închisoare la un control.

NOTĂ: posibil să spun prostii mari, dar cum spuneam, nu sunt în domeniu și doar încerc o înțelegere la această situație.
Ultima modificare: Joi, 9 Aprilie 2015
ContSters326440, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa taxi si plata cas cristinavasiliu cristinavasiliu Sunt PFA taxi din anul 2007 (platitor de impozit stabilit pe baza normei de venit) si figurez cu carte de munca la o firma de taxi cu 4 ore zilnic. Ce ... (vezi toată discuția)
Activitate dependenta pfa colaborator cu srl / sa obligatii plati srl/sa doru1962 doru1962 Buna ziua ! O cloaborare PFA cu SRL / SA , cu contract de prestari servicii . Dotarile asigurate de SRL/SA , PFA vine doar cu fizic si intelect. PFA ... (vezi toată discuția)
Contract srl-pfa dianabp dianabp buna ziua, Un SRL fara angajati contracteaza un PFA pt servicii IT in UK. Cum fac contract intre ele (sunt anumite articole obligatorii). Pot sa mentionez ... (vezi toată discuția)