Buna ziua sunt persoana cu handicap grav vizual si lucrez de un an de zile intr_un centru pentru
persoane varstnice fiind angajat prin cadrul dgaspc secror 2 cu conventie civila 4 ore pe zi. Eu fiind persoana cu handicap grav nu sunt scutit de taxe si impozite? Azi cand am Stat de vorba cu personalul de la dgaspc mi_au zis ca su t scutiti doar salariatii cu carte de munca si ca mie nu mi se pun anii la vechime care o sa ii fac la centru cu toate ca mi se opreste 5.5 la suta CAS 10.5 casa de sanatate si 16 la suta impozit pe venit din 800 lei!!!
Astept un raspuns urgent va multumesc!
1. Intr-adevar, ce v-au spus cei de la DGASPC au dreptate,veniturile din salarii realizate de către persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de impozit pe venit.
2. Activitatea desfasuta in baza unei conventii civile nu va confera vechime in munca.
Art.16 alin.4 C.mun. dispune ca, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
3. Legea 263/2010
Art. 6.
(1) În sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
............................................
I. d) persoanele care realizează venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, din drepturi de autor şi drepturi conexe definite potrivit art. 7 alin. (1) pct. 13^1 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi din contracte/convenţii încheiate potrivit Codului civil.
....
Pai si pana la urma ce e de facut? e legal sa imi opreasca CASul si casa de sanatate daca nu imi merge vechimea. Mai ales ca sunt persoana cu handicap grav Si sunt asigurat pe baza certificatilui de handicap!!
în Codul fiscal vor fi menționate explicit următoarele categorii de persoane fizice exceptate de la plata CASS, precum și categoriile de venituri pentru care nu vor datora contribuție:
...
- persoanele cu handicap, pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuția;
...
De asemenea, persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat sunt scutite de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute din salarii sau pensii, respectiv veniturile obținute din activități independente, agricole, silvicultură și piscicultură.