avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamurire privind plata concediului medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamurire privind plata concediului medical

Prietenul meu student lucreaza la o firma privata de alimentatie publica avand contract de munca doar pe durata weekend-ului.
Deoarece a necesitat o interventie chirurgicala a beneficiat de concediu medical si pe un weekend.
Desi a prezentat documentul la firma,aceasta i-a platit din CO doar ziua de vineri,celelalte fiind considerate nelucratoare (sambata,respectiv duminica)
Intrebarea mea este:au platit corect conform legii, sau au interpretat gresit legea?
Cel mai recent răspuns: victorya_21 , utilizator 07:50, 12 Aprilie 2015
Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
Art. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

OUG nr. 158/2005:
Art. 12
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã dupã cum urmeazã:
A. de cãtre angajator, din prima zi pânã în a 5-a zi de incapacitate temporarã de muncã;

B. din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, începând cu:
a) ziua urmãtoare celor suportate de angajator, conform lit. A, şi pânã la data încetãrii incapacitãţii temporare de muncã a asiguratului sau a pensionãrii acestuia;

b) prima zi de incapacitate temporarã de muncã, în cazul persoanelor asigurate prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. C şi alin. (2).


Astfel, angajatorul va suporta indemnizatia aferenta zilelor lucratoare din primele 5 zile calendaristice, iar pentru celelalte zile de concediu medical indemnizatia se va suporta din FNUASS.
Este corect; concediul medical se plateste doar pentru zilele lucratoare.
Pentru prietenul meu ,zilele lucratoare se considera vineri,sambata si duminica,cate 8 ore pe zi .Contractul lui individual de munca stipuleaza ca in aceste zile isi desfasoara activitatea .Deci ,in cazul lui , se pun in discutie cele trei zile din acel weekend,care din cate inteleg,sunt in primele 5 zile din CO ,deci care pot fi platite de firma de alimentatie publica.
Chiar daca in contractul lui sunt zile lucratoare, zilele de sambata si duminica nu se platesc deoarece ele sunt considerate in general zile libere?
Daca lucreaza sambata si duminica , cand are liber?
A specificat la inceput ca lucreaza numai in weekend.

Alte discuții în legătură

Codul muncii ana_strengaritza ana_strengaritza am o situatie si as vrea sa stiu care este adevarul. sapt trecuta am fost in concediu de odihna si trebuia sa incep sambata munca(lucrez intr-o societate unde ... (vezi toată discuția)
5 zile calendaristice sau 5 zile lucratoare la calcul cm patrician patrician In OUG 158.....se spune.... ....ART. 12 Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă după cum urmează: A. de către angajator, din ... (vezi toată discuția)
Plata medical pt angajat in program inegal Gratiela Ratiu Gratiela Ratiu Stie cineva daca exista vreun precedent, sau alta norma legala, care sa reglementeze plata medicalului pt programe inegale de munca? Mai concret e vorba ... (vezi toată discuția)