avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

codul muncii

am o situatie si as vrea sa stiu care este adevarul. sapt trecuta am fost in concediu de odihna si trebuia sa incep sambata munca(lucrez intr-o societate unde se lucreaza in fiecare zi de la 8 la 22, cu ture, cu 2 libere pe saptamană, cu program full time, part time.etc) Doar ca vineri am facut conjunctivita si mi-am luat concediu medical de vineri pana luni incluzand si weekendul, iar acum sefa mea mi-a spus ca eu treb sa-mi recuperez zilele de weekend pentru care mi-am luat condeciu medical ptr ca mi le-a trecut ca eram libera cu toate ca in saptamana respectiva am avut deja 2 libere. vreau sa stiu de ce daca eu am adus concediu medical ptr vineri, sambata,duminica si luni, ar trebui sa-mi recuperez si sa fac 2 ture extra ptr ca ea m-a trecut libera sambata si dumicica ptr ca cica nu se i-a in considerarea concediul medical ptr sambata si duminica. nu mi se pare logic si normal, din moment ce aceasta firma este activa in weekend si trebuie sa vii la munca.....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:45, 7 Februarie 2022
Concediul medical se acorda pe zile calendaristice, dar se platesc doar zilele lucratoare din perioada concediului.
Nu poti fi bolnav doar de luni pana vineri, cu intrerupere in weekend.
Pe de alta parte, CIM este suspendat in timpul concediului medical, deci se suspenda si obligatia de a presta munca pe aceasta perioada.

Codul muncii:
ART.49
(2) Suspendarea contractului individual de muncã are ca efect suspendarea prestãrii muncii de cãtre salariat şi a plãţii drepturilor de naturã salarialã de cãtre angajator.



OUG nr. 158/2005:
ART.10
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare.
(6) La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iunie 2012
ana-cer, moderator
Potrivit Art. 81 din Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006, aveati obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate privind aparitia starii de incapacitate temporara de munca si privind datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zilele declarate nelucratoare, asiguratii au obligatia de a instiinta platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate in prima zi lucratoare.
....

Zilele de sambata si duminica nu sunt zile lucratoare ... in principu, sunt zile de repaus saptamanal .. in cazul dvs, nu se pune problema recuperarii acestor zile avand in vedere ca erati in concediu medical ...

Pe durata concediului pentru incapacitate temporara de munca, c.i.m. este suspendat de drept, in baza art.50 lit.b C.mun. ...
Bună ziua,legat de concediul medical am și eu o întrebare
Dacă am răcit în weekend și trebuia sa merg la munca ,luni când merg la doctor nu pot lua concediu medical și pe weekend?
Certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical „inițial“.

Chiar daca concediul medical cuprinde si zile de week-end, plata se va face numai pentru zilele lucratoare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind plata concediului medical victorya_21 victorya_21 Prietenul meu student lucreaza la o firma privata de alimentatie publica avand contract de munca doar pe durata weekend-ului. Deoarece a necesitat o ... (vezi toată discuția)
Cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore dorinelbraha dorinelbraha buna ziua cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore? se trece in foaia de prezenta sambata si duminica? exista un ... (vezi toată discuția)
Concediu medical in weekend agentuoo7 agentuoo7 Buna ziua, ma numesc Vlad Nicolae. Lucrez intr-o companie multi-nationala care-si desfasoara activitatea 7 din 7. De curand am avut un concediu medical 3 ... (vezi toată discuția)