avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cum se ponteaza concediul medical pentru personalul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore

buna ziua
cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore?
se trece in foaia de prezenta sambata si duminica?
exista un cadru legal in care se specifica exact despre zilele de weekend?
daca exista undeva va rog spuneti ca la noi la serviciu ne impune sa ne pontamin concediu medical doar in zilele lucratoare si in zilele de weekend sa nu trecem nimic chiar daca pe certificatul de concediu medical este inclusa si aceea perioada.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Octombrie 2009
dorinelbraha, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:15, 19 Iulie 2019
Concediul medical se acorda pe zile calendaristice nu lucratoare.Asa ca se considera si sambetele si duminicile concediu medical.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
Crissa C, Consilier juridic
In cazul muncii in ture, este mai complicat cu concediul medical.
In primul rand, este complicata declararea la CASS a CM in zile de sambata si duminica, pentru ca aplicatile lor informatice nu au configurate zilele de sambata si duminica. Am intalnit problema asta la 3 CASS-uri pana acum.
(sunt multe lucruri pe la institutiile statului roman care se fac ilegal, pentru ca legal "nu ne lasa aplicatia informatica" - se poate scrie un studiu despre asta "Aplicatia informatica - izvor de drept"...)

Revenind:
1. Concediile medicale se acorda pe zile calendaristice, dar se platesc pe zile lucratoare.
2.Avand in vedere ca un CM are dubul scop: de a motiva absentele de la lucru, si de a asigura o indemnizatie, eu zic ca in foaia de prezenta se trec sambata si duminica in medical.
3. La plata, insa, lucrurile stau altfel:
- lucratorii in ture sambata si dumnica (banuiesc ca) beneficiaza de alte zile de repaus saptamanal. Deci, pentru ei, sambata si duminica sunt zile lucratoare, si medicalul aferent lor trebuie platit. Eu nu sunt contabil, dar stiu cazuri in care contabilii au platit, in loc de sambata si duminica lucratoare, celelalte doua zile din saptamana (libere pentru cei in tura, si sub incidenta medicalului), pentru a le putea plati si declara la CASS.
Ultima modificare: Marți, 27 Octombrie 2009
smeagull, utilizator
In foaia colectiva de prezenta se trece exact perioada din certificat de la ... pana la ...., adica si sb sau dm, si se platesc numai zilele lucratoare cuprinse in acest interval.
Exact cum a spus colega mea Angel2007 fac si eu.
Retineti ca din Fondul de Salarii se platesc zilele lucratoare din primele 5 zile calendaristice de concediu medical, iar restul se platesc din FNUASS.
Propriu-zis suma integrala se plateste din Fondul de Salarii si apoi societatea isi poate recupera banii din FNUASS.
Smeagull are dreptate. Succes!

Alte discuții în legătură

Nelamurire privind plata concediului medical victorya_21 victorya_21 Prietenul meu student lucreaza la o firma privata de alimentatie publica avand contract de munca doar pe durata weekend-ului. Deoarece a necesitat o ... (vezi toată discuția)
concediul medical razvan.razvan razvan.razvan Buna ziua, Am o intrebare referitor la pontarea concediului medical. Spre exemplu luam o luna in care sunt 21 zile lucratoare deci 168 ore. Daca concediu ... (vezi toată discuția)
Lucrez în comerȚ si sÂmbĂta si duminica. conform contractului, ... HAV05 HAV05 Lucrez ]n COMERȚ si SÂMBĂTA si DUMINICA. Conform contractului, în cursul unei luni, am DOAR 1 sâmbătă și 1 duminică liberă, restul le lucrez Dacă ... (vezi toată discuția)