avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediul medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediul medical

Buna ziua,

Am o intrebare referitor la pontarea concediului medical. Spre exemplu luam o luna in care sunt 21 zile lucratoare deci 168 ore. Daca concediu medical este valabil dintr-o zi de Joi pana intr-o zi de Marti, cum anume se calculeaza pentru a afla numarul de ore lucrate pe care angajatul trebuie sa il aiba la final de luna? Se scad din total doar zilele lucratoare ( 32 ore) sau se calculeaza si zilele de weekend, si atunci se scad din total 48 ore? avand in vedere ca firma isi desfasoara activitatea si in weekend.
Astept raspunsurile Dumneavoastra.
O zi buna.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:22, 19 Iulie 2023
Problema este daca se platesc sau nu zilele lucrate in weekend. Concediul medical se acorda pe zile calendaristice, dar de platit se platesc numai zilele corespunzatoare cu zilele lucratoare.
Daca pontati zilele lucrate in weekend ca zile lucratoare, atunci pontati concediu medical si pentru aceste zile, altfel angajatul respectiv apare ca nemotivat. Daca in pontaj respectati numarul de zile lucratoare din luna iar weekendul il pontati ca zile libere, angajatul aflat in cm apare pontat cu zile libere.
Desi concediu medical se acorda de catre medicul de familie/specialitate pe zile calendaristice, indemizatia de concediu se calculeaza pentru zilele lucratoare, in cazul dvs joi,vineri, luni si marti.
Daca angajatul are program de 8 ore pe zi (luni-vineri) ce lucreaza in week-end ar trebui considerate ore suplimentare, cu respectarea legislatiei in vigoare (ore libere platite pentru orele suplimentare efectuate in urmatoarele 30 zile sau, daca nu este posibil, orele suplimentare lucrate se platesc cu scopr de 100%). Orele suplimentare nu le calculati la indemnizatie de concediu medical.
OUG 158/2005:
art.10
(5) Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plătesc zilele lucrătoare.
(6) La stabilirea numărului de zile ce urmează a fi plătite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sărbătoare declarate nelucrătoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevăzute prin contractele colective de muncă.

Daca in CCM aveti prevazut un program de lucur in care de ex sambata e zi lucratoare, atunci ea va fi platita si ep concediu medical.
Buna ziua,

de exemplu :Magazinul are program si Sambata si Duminica care se compenseaza cu 2 zile libere consecutive in zilele de Luni pana Vineri.
Problema e ca nu era vorba de plata acestor zile de concediu medical, ci de numarul de ore pe care trebuie sa il efectueze un angajat daca acesta a avut concediu medical intr-o perioada ce include si un weekend. (de joi pana Marti) stiu ca zile de joi, vineri, luni si marti se ponteaza corespunzator cate 8 ore pe zi care sunt platite. Intrebarea este cum anume se calculeaza acele zile de Sambata si Duminica asa incat sa rezulte numarul de ore pe care trebuie sa le aiba angajatul la sfarsit de luna.
Dna Florentina - avand in vedere cele spuse mai sus referitor la programul magazinului si libere, angajatul trebuie trecut in foaia colectiva de prezenta joi-CM, vineri-CM,Sambata- liber, Duminica-Liber, Luni CM, Marti CM, daca angajatul are de joi pana Marti concediu medical si se scad numai 32 ore din totalul de 168.............Sau de joi pana marti trebuie trecut in CM inclusiv sambata si Duminica, si atunci se aduna si zilele de weekend (16 ore) la cele 32 ore si se scad din totalul de 168 de ore, rezultand numarul de ore pe care trebuie sa le aiba angajatul la finalul lunii.

Astept raspunsurile Dumneavoastra,
Multumesc
Buna ziua

Am si eu o intrebare:
Daca magazinul are program si Sambata si Duminica care se compenseaza cu 2 zile libere consecutive in zilele de Luni pana Vineri, iar concediul medical este in perioada vineri-marti, iar luni si marti sint zile libere compensate cum se calculeaza concediu medical?
Adica, am certificat medical pentru 5 zile dar se platesc doar 3 zile deoarece restul sint considerate zile libere?
Sincer, nu este corect, deoarece NIMENI nu e vinovat ca se imbolnaveste omul si in plus de acele LIBERE nu le poate folosi ca si RECREERE ci doar ca RECUPERARE.
Am inteles ca e o metoda de a evita o "ploaie" de concedii medicale platite de angajator sau fond dar sincer, omul dupa concediu medical nu e in aceeasi stare ca si dupa 2 zile libere.
SAU, ar trebui sa spun::sorry:d-le doctor, va rog doar 3 zile de concediu medical?:O cind dansul considera ca sint necesare 5;)
Va multumesc
Ultima modificare: Joi, 8 Octombrie 2009
adisanro, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore dorinelbraha dorinelbraha buna ziua cum se ponteaza concediul medical pentru personalul care lucreaza in ture de 8 ore? se trece in foaia de prezenta sambata si duminica? exista un ... (vezi toată discuția)
Concediu medical în week-end Dorina71 Dorina71 Bună ziua!am lucrez la o firma unde este activitate 7 zile 7.,având doua zile libere în cursul săptămânii. Am lucrat luni și marți, miercuri și joi ... (vezi toată discuția)
Concediu medical weekend Ghosthack Ghosthack Buna ziua, Eu in program pentru saptamana asta am luni,joi,vineri,sambata si duminica ca si zile pe care trebuie sa le muncesc si marti si miercuri am avut ... (vezi toată discuția)