avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

buna ziua!
lucrez la o un patron ca lucrator comercial intr-un magazin, doresc sa imi dau demisia fara sa mai stau in preaviz, patronul m-a amenintat ca daca nu stau in preaviz 20 zile ma da el afara cu ce litera vrea din codul muncii. este posibil asa ceva? tin sa precizez ca mi-a scazut salariu fara nici o notificare. acum am gasit un loc de munca mai bine platit, si nu mai vreau sa lucrez ptr el. in plus in maxim doua luni inchide magazinul, si eu raman fara servici practic. multuesc
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
ralucyb, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:54, 14 Aprilie 2015
1. Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C.mun..
Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

2. Daca va dati demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a dvs, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.

3. Cu orice litera nu se poate inceta un c.i.m. ca vrea angajatorul, intrucat legea prevede situatiile in care se inceteaza un c.i.m.

4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.
a) sa informeze salariatii asupra conditiilor de munca si asupra elementelor care privesc desfasurarea relatiilor de munca;
b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice avute in vedere la elaborarea normelor de munca si conditiile corespunzatoare de munca;
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
d) sa comunice periodic salariatilor situatia economica si financiara a unitatii, cu exceptia informatiilor sensibile sau secrete, care, prin divulgare, sunt de natura sa prejudicieze activitatea unitatii. Periodicitatea comunicarilor se stabileste prin negociere in contractul colectiv de munca aplicabil;
e) sa se consulte cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor in privinta deciziilor susceptibile sa afecteze substantial drepturile si interesele acestora;
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
g) sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor si sa opereze inregistrarile prevazute de lege;
h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului;
i) sa asigure confidentialitatea datelor cu caracter personal ale salariatilor.

Daca una dintre aceste obligatii nu a fost indeplinita de catre angajator, atunci va puteti da demisia fara preaviz.
asta ce inceamna? ca trebuie sa stau in preaviz la el?
eu de maine incep serviciul in partea cealalta. ce imi poate face daca ii dau demisia scrisa in care specific fara preaviz.?
multumesc.
tin sa mentionez ca nu ma mai duc la el, nu mai vreau.
cu ce ma poate afecta pe viitor aceasta concediere disciplinara?
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
ralucyb, utilizator
Asa cum v-a indicat si @freeelis puteti justifica demisia fara preaviz prin neindeplinirea de catre angajator a drepturilor ce decurg din lege si din contractul individual de munca, respectiv scaderea salariului fara intocmirea unui act aditional la c.i.m.

Scaderea salariului nu se face pur si simplu ca asa a visat patronul ci se face in baza unei evaluari si a unui act aditional.

freeelis a scris:


4. La art.40 alin.2 C.mun. sunt prevazute anumite obligatii ale angajatorului , si anume:
acestora.

c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;


Daca indicati patronului in demisia art. respective (art.81 alin.8 , art.40 alin.2 C.mun. lit c.) ii dovediti acestuia ca sunteti in cunostinta de cauza cu privire la prevederile codului muncii si nu va mai concediaza cu ce litera vrea el.

deci salariul meu din contractul de munca este de 1000 lei brut, cu 8 ore pe zi de munca 5 zile pe saptamana,
eu primeam 1500 lei net, de o luna mi-a scazut salariul la 1000 lei. programul meu real de munca este de 16 ore, 7.00-23.00, o zi cu o zi.
Ultima modificare: Luni, 13 Aprilie 2015
ralucyb, utilizator
Nu ar trebui sa va afecteze concedierea disciplinara , la noul loc de munca ii puteti explica patronului ca nu ati doriti sa efectuati preavizul si de aceea vi s-a desfacut disciplinar c.i.m.

Vi se plateau orele suplimentare de primeati 1500 lei net?

Alte discuții în legătură

Ce se întâmplă dacă îmi dau demisia și nu respect termenul de preaviz? danielstefan392 danielstefan392 Bună ziua, Doresc să-mi dau demisia de la actualul loc de muncă, asta după ce am fost retrogradat din funcție + pierderea bonusului lunar de 1.000 lei, ... (vezi toată discuția)
Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la ... benkea91 benkea91 Soția a început de două săptămâni că îngrijitoare la o grădiniță privată program de 10 ore( in contract 8 ore și 1 oră pauză) azi s-a hotărât ... (vezi toată discuția)
Conteaza si acum litera i in cartea de munca? szaky szaky Conteaza si acum litera I in cartea de munca? Ce fel de dezavantaj pot sa am daca desfac carte mea de munca si introduc litera I? Va rog sa ma ajutati cu ... (vezi toată discuția)