avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie neacceptata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie neacceptata

Buna ziua. Am un var angajat la o firma de aparate de cafea, iar conditiile de munca nu sunt asa cum au fost stabilite la semnarea contractului si doreste sa-si dea demisia. A depus de 2 ori pana acum cererea de demisie, dar patronul nu doreste sa o semneze. Are preaviz de 21 zile dupa ce cererea a fost semnata(asa i s-a spus). Este adevarat? Si in cazul in care el doreste sa plece, dar patronul nu-l lasa, ce poate face?
Multumesc anticipat!
O zi buna!
Cel mai recent răspuns: RadoiS , utilizator 17:47, 14 Aprilie 2015
1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Angajatorul are obligatia s-o inregistreze , in caz de refuz sa sesizeze ITM-ul si/sau o poate trimite prin posta cu confirmare de primire.

3. art.81 C.mun.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

4. In cazul demisiei, aceasta poate fi cu sau fara preaviz.
Regula in materie este incetarea contractului individual de munca din initiativa salariatului dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C.mun..
Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca(art.81 alin.8 C.mun.) sau acesta renunta total la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)

Daca isi da demisia si este cu preaviz , atunci absenţa nemotivată de la locul de muncă în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a salariatului, inclusiv prin desfacerea disciplinara a c.i.m.
Multumesc frumos! :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul ... nmg30 nmg30 Buna dimineața! Întrebare, va rog: sunt angajata la actualul loc de munca din 01.07.2022. Au trecut cele 90 zile considerate perioada de proba. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Încetarea contractului cu acordul partilor SilviaParv SilviaParv Lucrez de 10.5 ani intr-o companie. De 8.5 ani am functie de conducere. Vreau sa imi dau demisia si sa închei contractul cu acordul partilor pentru ca nu am ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! Adriana Tudorica Adriana Tudorica Am fost instiintata ca firma isi inceteaza activitatea si mi s_ a inmanat o cerere de demisie in care era specificat, cu acordul ambelor parti , ca demisionam ... (vezi toată discuția)