avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune accident

Buna ziua. Am avut la inceputul lunii decembrie un accident in cluj, in care am lovit 3 masini de taxi care stationau (nimeni nu a fost ranit). Din pacate, consumasem alcool, peste0,8mg/l aer expirat... Cu doi dintre sofeti m-am inteles si le-am platit daunele pe care le-a stabilit firma mea de asigurari + daunele morale cerute de ei, insa cu al treilea nu.. Al treilea sofer cu un logan din 2014 si-a reparat masina cu CASCO cu 5800 de euro,zice el, (ceea ce mi se pare exagerat..inca nu am vazut nici un act in acest sens de la firma mea de asigurari prin regresie). A stat 3 luni pentru a astepta sa-si repare masina ( spune el, din care 2 luni jumatate doar pentru a primi portiera ca a comandat-o) iar acum imi cere 12.000 de lei, sa-i platesc stationarea. Intrebarea mea este, un taximetrist in Romania, dupa ce isi scade cheltuielile, ramane cu 4000 de lei profit lunar? Ma ameninta ca ma da in judecata, am incercat sa ajung la un acord cu el pentru suma respectiva, a spus ca asigurarea ii acopera doar 4800 de euro iar eu sa semnez o declaratie la notar cum ca ma oblig sa platesc reparatia integrala a masinii la asiguratorul lui, fara ca eu sa fi vazut vreo factura de acest gen. Daca puteti, sa ma ajutati cu un sfat. Multumesc anticipat :)!
Cel mai recent răspuns: Constantin Popovici , Consultant asigurari 22:44, 15 Mai 2015
Daca devizul este corect nu aveti ce face . Oricum in instanta puteti cere un expert sa evalueze pagubele . Parerea mea este ca nu veti avea castig de cauza si instanta va va obliga la plata !
Referitor la castigul pe taxi , un taximetrist poate incasa in 12 ore intre 200 si 300 de roni . Daca pe masina lucreaza doi soferi zetul poate depasi 500 de roni. La un calcul simplu suma solicitata poate fi foarte reala .

Oricum puteti solicita asiguratorului dvs RCA sa vedeti dosarul care a venit pe regres de la cel Casco . Aveti in vedere si faptul ca in cazul in care veti fi condamnat penal veti fi somat si de asigurator pentru a plati despagubirea !
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
Constantin Popovici, Consultant asigurari
Stiu, si am sa platesc dauna aferenta reparatiei masinii, dar suma de 5800 de euro mi se pare foarte mare,avand in vedere ca dansul sustine ca si-a cumparat masina noua cu 5600. In al doilea rand, el a refuzat sa mearga la asiguratorul meu, cum au facut ceilalti, si a apelat la CASCO. Plus ca dansul sustine ca pe hartie ii scrie "dauna totala" iar eu din cat m-am informat, asta inseamna ca nu isi poate repara masina. Bineinteles ca nu mi-a aratat nici o hartie/factura pana acum, deci tot ce stiu e ceea ce spune el. Acum, intrebarea mea este, asiguratorul meu o sa mai evalueze paguba? Sau o sa ramana suma de 5800?
1. Reparatia unei masini poate costa mai mult decat masina.
2. Daca este declarata dauna totala poate fi reparata. Asiguratorul plateste pana la limita lui de despagubire, restul cade in sarcina vinovatului. Avand in vedere nivelul alcoolemiei asiguratorul are dreptul sa recupereze despagubirea de la vinovat .
3. cere devizul , factura si dovada ca masina a fost reparata .

Cum am mai spus, daca devizul este corect si masina este reparata esti bun de plata . Asta este !
amdauna a scris:

1. Reparatia unei masini poate costa mai mult decat masina.
2. Daca este declarata dauna totala poate fi reparata. Asiguratorul plateste pana la limita lui de despagubire, restul cade in sarcina vinovatului. Avand in vedere nivelul alcoolemiei asiguratorul are dreptul sa recupereze despagubirea de la vinovat .
3. cere devizul , factura si dovada ca masina a fost reparata .

Cum am mai spus, daca devizul este corect si masina este reparata esti bun de plata . Asta este !


1. In cazul in care reparatia masinii depaseste o anumita valoare, pana la valoarea masini de pe piata, este dauna totala si nu este suportat in totalitate de asigurator reparatia!
2 Vinovatul nu mai poate tras la raspundere, nici chiar in proces civil, pentru plata diferentei, deoarece este acoperit de polita RCA.
3. Societatea de asigurare se indreapta cu regres impotriva vinovatului, deoarece a savarsit o infractiune ( peste 0,8mg/l in sange ), si va recupera, daca are de unde, suma platita ca despagubire.
Va multumesc pentru raspuns. Mai am o intrebare, ce suma trebuie sa platesc eu, prin regresie, asiguratorului meu? Cat il acopera pe el full CASCO sau cat acopera asiguratorul meu? Va multumesc

Alte discuții în legătură

Depasirea limitei raspunderii pe rca? nicusorilinca nicusorilinca Buna ziua... si am sa incerc sa fiu cat mai clar...am un autoturism, asigurat CASCO la 293 lei sa zicem..are loc un accident, vinovat fiind asiguratul RCA; ... (vezi toată discuția)
Daca rca-ul extern nu imi acopera dauna, pot deschide dosar pe casco pt diferenta? luoana luoana Daca RCA-ul nu acopera reparatia, pot deschide dosar pe Casco pt diferenta....eventual sa impart daunele...anumite reparatii sa le fac pe rca, celelalte pe ... (vezi toată discuția)
Procent despagubiri rca? crina26 crina26 pentru un opel din 2000, 1600 cmc si 270.000 km la bord, care este procentul maxim pe care il poate oferi un asigurator (Omiasig). vinovatul este alt sofer ... (vezi toată discuția)