Detin un teren la tara si pe un sfert din el, la strada, se afla 3 stalpi de inalta tensiune si 2 transformatoare. integral pe terenul meu. sunt astfel pozitionate aceste repere incat imi este imposibil sa intru pe teren cu vreo masina sau utilaj, nu am pe unde.
detin terenul de o luna, deci sunt proaspat proprietar. intrebare: pot obliga renel sa isi mute stalpii ? sau pot obtine despagubiri de la ei pentru folosirea terenului meu proprietate privata ? o reducere la factura de curent, ceva ?
Stalpii sunt de medie tensiune, de inalta tensiune sunt pe camp. Furnizorul de energie este acum privat iar daca detine bunuri pe o alta peoprietate privata atunci se poate solicita o chirie. Este si cazul antenelor GSM, eolienelor, etc
Sunt mai multe întrebări;-n- la data când ați cumpărat v-ați asumat această situație(ați văzut stâlpii de la început și ați acceptat situația), Vechiul proprietar a dobândit vreo despăgubire pt. acești stâlpi, aceștia sunt amplasați înainte de 2007(L.13/2007- sunt 2 categorii de titulari ai dreptului de proprietate- cei care au avut amplasate aceste rețele înainte de 2007 și rețele amplasate după intrarea în vigoare a acestei legi).
Sunt stâlpi care susțin rețele de interes public sau privat?
Se poate obține, devierea și amplasarea acestor stâlpi , cheltuielile pt. executarea lucrărilor fiind stabilite pe considerente obiective, prin noua lege L.123-2012(până în prezent devierea o plătea cel care solicita acest lucru)
De bună voie, nu prea văd ca aceste firme să accepte să plătească dar puteți să le faceți o notificare în acest sens. Vedeți în acest sens și art. 12 pct. 5-6 a L.123/2012