Orice curent electric emite radiatii electromagnetice, important e impactul acestor radiatii asupra organismului. Cele mai nocive radiatii se situeaza în domeniul de frecvente numit în general microunde (peste 800 MHz). A se vedea si studiile relativ la telefoanele mobile, cuptoarele cu microunde (care emit radiatie la aproximativ 2.4 GHz).
Frecventa curentului din retelele de înalta tensiune este 50 Hz, deci
aparent nu ar trebui sa fie daunator. Totusi, la puterile imense care tranziteaza retelele de înalta tensiune, chiar un câmp electric de aceasta (joasa) frecventa influenteaza organismul uman.
Îmi amintesc de o experienta pe care o faceam când eram adolescent - ne asezam 2 oameni sub o linie de înalta tensiune (parca 110 KV sau mai mult), la vreo 1.5 m unul de altul, si ne atingeam unul altuia lobii urechilor cu vârful degetului aratator. Se simtea o piscatura destul de neplacuta.
Parerile sunt împartite actualmente. În general, se pare ca a sta o perioada îndelungata sub linii de înalta tensiune afecteaza negativ sanatatea, înregistrându-se cazuri de leucemii la copii (de exemplu, pt. vorbitorii de franceza,
[ link extern ] ).
Studiul la care se face referinta în acest articol a fost efectuat pe mai mult de 29.000 copii suferinzi de cancer, din care 9.700 de leucemie, si a aratat ca riscul de leucemie creste cu 69% pentru copiii al caror domicilu se gaseste la mai putin de 200 m de liniile de înalta tensiune, la nasterea lor, si de 23% pentru cei domiciliati la o distanta situata între 200 si 599 m, în raport cu cei domiciliati la mai mult de 600 m de aceste linii.
Ati putea eventual sa va prevalati de legislatia europeana în acest domeniu - în România ma îndoiesc ca exista...