avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil la suspendarea activitatii ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil la suspendarea activitatii firmei

Buna ziua.
Am citit pe forum mai multe subiecte , dar fiecare situatie este diferita.
1. Nelamurirea mea este in situatia in care sotia mea lucreaza la o firma de 30 de luni si acum are o luna si jumatate de sarcina , iar firma la care lucreaza a anuntat-o verbal ca urmeaza sa inchida magazinele / firma , cum sa procedam pentru a beneficia de drepturile inainte si dupa nastere daca se inchide acea firma inainte sa se nasca copilul.
2 .Care sunt pasi de urmat ?
3. Ce acte sunt necesare ?
Multumesc.

PS: Precizez ca eu lucrez si doresc ca ea sa intre in concediu.
Ultima modificare: Marți, 14 Aprilie 2015
Teracsro, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:20, 2 Iulie 2015
1. Daca se inchide punctul de lucru/firma sotia poate fi concediata cu art. 65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si se poate inregistra la Agentia de Somaj (chiar daca este gravida).

2. - Fiind in somaj indemnizat poate beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duce la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o face catre Agentia de Somaj iar actele le depune la Primaria de care apartine cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

4. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20^1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art.41 alin.(1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Buna ziua.
Astazi a anuntat la firma sotia ca este însarcinata si i-au propus sa o mute la alt magazin care este tot al patronilor dar functioneaza pe alta firma.
Daca in acte semneaza azi demisia la firma actuala si maine este angajata pe cealalta firma se ia in considerare ca si continuitate pentru indemnizatia de 2 ani ?
Cum sa procedeze ?
Multumesc.
1. Este in regula daca se angajeaza la alt loc de munca.

2. - Recomandarea mea este sa semneze mai intai contractul individual de munca (CIM) pe noua firma si apoi sa demisioneze de la actualul loc de munca.
- Cunosc cazuri cand dupa demisie i s-a refuzat incheterea unui alt CIM.
Multumesc.
Deci regula ' Sa aibe minim 12 luni anterior datei nasteri copilului la ultimul loc de munca ' se referea doar la continuitatea contributilor sau chiar trebuie sa aibe 12 luni minim la ultimul loc de munca.
Pe firma noua va avea la nastere aproximativ 8 luni vechime la nasterea copilului.
Ar trebui cu ajutorul lui dumnezeu prin decembrie sa se nasca bebelusul.
Dosarul pentru concediul prenatal se face de catre medicul ginecolog ?
Multumesc pentru rabdare, dar la primul copil a ramas insarcinata la o luna dupa ce a demisionat si nu a beneficiat de indemnizatia de 2 ani chiar daca a lucrat si avea vechime la firma de la care a plecat.
1. Plata contributiilor nu este o conditie a putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. - Singura conditie este ca in cele 12 luni premergatoare nasterii (inclusiv luna nasterii) sa aiba venituri din salarii.
- In aceste venituri din salarii intra si indemnizatiile pentru concedii medicale si cele pentru concediul de maternitate.
- Daca nasterea copilului are loc in decembrie cele 12 luni eligibile sunt ianuarie - decembrie 2015.

3. Cele 12 luni nu trebuie sa fie neaparat la acelasi angajator.

4. - Pentru concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) nu se face un dosar.
- Primul certificat este eliberat de medicul curant gincolog sau de medicul de familie apoi celelalte sunt eliberate de medicul de familie.
- Toate certificatele medicale trebuie luate in evidenta de medicul de familie.

5. - Fiecare certificat medical este prezentat angajatorului in fiecare luna pana pe data de 5 pentru luna anterioara.
- Indemnizatia este calculata si platita de angajator si apoi recuperata, in totalitate, de la CJAS.

Alte discuții în legătură

Recuperarea banilor Mihaela249 Mihaela249 Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a ... (vezi toată discuția)
Inchiderea societatii, somaj, concediu pre si post natal MariaRatiu MariaRatiu Buna ziua. Am si eu cateva intrebari si va rog frumos sa ma ajutati cu niste sfaturi. In prezent lucrez la o firma de aproximativ 11 luni. Sunt insarcinata in ... (vezi toată discuția)
Concediu pre-natal si post-natal ! mariolariu2 mariolariu2 Buna ! Am revenit cu alte intrebari pt. a ma lamuri in final. Am tot intrebat in stanga si-n dreapta si tot nu stiu ce ar fi mai bine sa fac, poate ma ... (vezi toată discuția)