avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Recuperarea banilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Recuperarea banilor


Pe fiecare luna am dus concediul medical la locul de munca. Din luna a-8-a de sarcina, iar la sfarsitul celor 126 de zile de concediu angajatorul m-a instiintat ca inchide firma si ca nu poate sa-mi de-a niciun ban pe concediu pentru ca nu are. Intrebarea mea este: de unde pot recupera banii si ce acte imi trebuiesc?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:37, 25 Ianuarie 2016
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;


Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...

Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...

Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.


2. Asadar pana inchide firma trebuie sa va plateasca indemnizatia pentru conecdiul de materniatte si apoi sa recupereze banii de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

3. Sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.

4. - Daca firma se va inchide inainte de a se termina concediul de maternitate veti depune certificatele medicale de maternitate la CJAS care vi le va plati.

- Sau va inregistrati la Agentia de Somaj.
- Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
- Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
- Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
- Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul refuza sa-mi plateasca concediul prenatal MihaelaTop MihaelaTop Concediu de maternitate Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 ... (vezi toată discuția)
Prenatalul luscinia1987 luscinia1987 buna ziua...mentionez ca pe data de 15 mai am intrat in concediu prenatal....suntem deja in data de 26 iunie iar eu nu am primit nici un ban...am sunat la ... (vezi toată discuția)
Cim pe durata determinata inceteaza daca sunt in prenatal? adeliana adeliana Buna ziua! O intrebare, pe 18 iulie 2014 o sa intru in prenatal, urmand sa nasc undeva pe la 15 august anul acesta. Lucrez cu contract de munca pe perioada ... (vezi toată discuția)