Sunt profesor suplinitor cu contract de munca pana la 31 august.Doresc sa intru in concediu prenatal in luna iulie,voi naste pe 25 august,dar scoala refuza sa-mi primeasca concediul prenatal, motivand ca la 31 august imi expira contractul.Ce sa fac ,cum sa procedez ,cui ma adresez ?La scoala nu pot convinge directorul sa imi primeasca concediul.Dupa prenatal pot beneficia si de postnatal si apoi ccc daca nu mai am contract de munca?Mai trebuie sa ma inregistrez la Agentia de somaj? Multumesc.
1. - Faptul ca va inceteaza contractul individual de munca (CIM) pe 31.08.2014 nu este un motiv ca angajatorul sa nu va plateasca certificatele medicale pana la acea data.
- Ceea ce face angajatorul este un abuz datorat nepriceperii sau relei-vointe.
- Contabilul scolii nu este mai destupat la minte, nu cunoaste mai bine legile?
2. Fiind vorba de un CIM pe perioada determinata acesta inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat chiar daca la acea data veti fi in concediu de maternitate.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
4. Asadar daca angajatorul persista in a nu va plati indemnizatia pentru concediul de maternitate (pe care o recupereaza apoi integral de la CJAS) sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
5. Dupa ce va inceteaza CIM va inregistrati la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in concediu de maternitate) pentru ca dupa ce se termina conecdiul crestere copil sa benficiati de indemnizatie de somaj pana va gasiti un loc de munca.
6. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).
7. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.
8. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.
9. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.