1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de situatia in care va aflati la acel moment.
2. - Dvs. puteti intra in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) inainte de a inceta CIM.
- In aceasta situatie aveti doua posibilitati:
a) -sa depuneti certificatele medicale la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) care vi se va plati;
- dupa terminarea concediului de maternitate puteti depune actele la Primarie pentru indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC);
- luati legatura cu CJAS sa va spuna ce acte trebuie sa depuneti o data cu primul certificat de concediu de maternitate.
b) - sa va inregistrati la Agentia de Somaj (daca indepliniti coditiile pentru a beneficia de indemnizatie de somaj), chiar daca sunteti in concediu de maternitate;
- fiind in somaj indemnizat puteti beneficia, in continuare de concediu de maternitate si apoi de CCC;
- certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste;
- cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul;
- Concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.
3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 32.
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la art. 2 alin.(1), care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.